HomeArbitrajClinicul pentru arbitraj a fost un real succes

Clinicul pentru arbitraj a fost un real succes

Ieri s-a încheiat Clinicul pentru arbitraj organizat la Bucureşti de AAFAR împreună cu FRFA, susţinut de Jose Maria Rebes, preşedinte al Comisiei de Arbitraj EFAF. La acest clinic au luat parte membrii ai corpului de arbitrii, jucători şi antrenori atât de la echipele bucureştene, cât şi din ţară. Astfel, pe lângă arbitrii AAFAR au participat reprezentanţi ai echipelor Bucharest Warriors, Bucharest Rebels, Cluj Crusaders şi Mureş Monsters.

Clinicul a însemnat un pas important pentru arbitrii începători şi o ocazie ideală pentru arbitrii cu experienţă de a-şi împrospăta, actualiza şi completa cunoştinţele.

Acest clinic ne-a arătat încă odată că mai avem enorm de mult de învăţat ca arbitrii, ca antrenori, ca promotori ai acestui sport. Personal, pot spune că m-a ajutat la soluţionarea anumitor situaţii întâlnite în timpul meciurilor. Sper să mai am ocazia să asist la clinicuri de acest nivel.” ne-a declarat George Rusu, arbitru AAFAR cu peste 4 ani experienţă şi head coach al Bucharest Predators.

Silviu Duţă, arbitru rookie care s-a ocupat în mod special de organizarea acestui clinic ne-a spus: „Faptul că în România, un sport ca fotbalul american, aflat într-un stadiu incipient, reuşeşte să aibă un corp de arbitrii dedicat, care participă în mod activ la seminarii şi începând de anul acesta, chiar le organizează, reprezintă un pas important în dezvoltarea acestui sport. Fiind o disciplină care se bazează pe un regulament complex dar exact, pregătirea arbitrilor este esenţială pentru păstrarea corectitudinii şi a siguranţei în timpul meciurilor.

Atât antrenorii cât şi jucătorii prezenţi la acest clinic au fost încântaţi de cunoştinţele şi vivacitatea Dl. Jose Maria Rebes, care nu a stat deloc pe parcursul orelor de curs şi a animat prezentarea cu pasiune şi relaxare, „trădând” vastă experienţă de arbitru şi profesor.

Rafael Ruiz, head coach al Cluj Crusaders şi unul dintre cele mai respectate personalităţi ale fotbalului american românesc ne-a mărturisit: „Acest clinic reprezintă un alt pas important făcut de fotbalul american în România, în special pentru pregătirea arbitrilor, CNFA 2014 apropiindu-se vertiginos. Fără îndoială, clinicul acesta a reprezentat o mare experienţă educativă pentru toţi cei prezenţi şi aş vrea să-i mulţumesc Dl. Jose Rebes pentru acceptarea invitaţiei şi AAFAR-ului pentru organizarea evenimentului. Fotbalul american în România va continua să crească şi a dovedit-o încă odată că este aici să rămână.

Unul dintre jucătorii lui Rafael Ruiz, center-ul echipei Cluj Crusaders, Andrei Antonescu ne-a spus: „A meritat tot efortul. Singurul regret legat de acest clinic este că nu au fost prezenţi reprezentanţi de la toate echipele din România, să înţeleagă despre ce este vorba în meseria de arbitru de fotbal american. Aşa poate şi-ar fi dat seama că este uneori chiar mai greu decât să joci.

Au fost două zile într-un cadru select, unde cei interesaţi de a duce mai departe, de a ajuta la evoluţia fotbalului american românesc au avut ocazia să asculte o personalitate a arbitrajului european şi să „fure” din cei peste 20 de ani de experienţă.

Foto: Andrei-Vlad Vasilescu

Share With:
Rate This Article
Discuții