HomeCNFABucharest Warriors – schimbări majore în 2015

Bucharest Warriors – schimbări majore în 2015

Bucharest Warriors este prima echipă de fotbal american înfiinţată în România. Au câştigat primele două ediţii ale Campionatului Naţional de Fotbal American (CNFA), în 2010 şi 2011. În 2012 au trecut printr-o reorganizare, recrutând un nou lot de jucători, iar în 2013 şi 2014 au ocupat locul al patrulea.

Putem să aflăm puţin câte ceva despre staff-ul echipei?

Actualmente avem cinci oameni în staff-ul tehnic: Head coach, offensive coordinator, defensive coordinator, rookie coach şi încă un asistent. La începutul anului am adăugat noi oameni care să ne asiste în pregătirea jucătorilor.

Anul trecut Ahmet Yay s-a alăturat staff-ului pentru a ne ajuta în pregătirea echipei deoarece are experienţa în dezvoltarea unei echipe de fotbal american, experienta dobândită în Turcia de-a lungul a 15 ani. Influenţa lui se vede deoarece a trecut prin aceleaşi etape în Turcia şi a fost mai uşor să adapteze şi să ştie la ce să fie atent în îmbunatăţirea jucătorilor.

Cum au decurs recrutările pentru acest sezon competiţional şi cât de vast este lotul de care dispuneţi?

Anul acesta focusul a fost pe pregătire şi mai puţin pe recrutare. Am adăugat câţiva oameni noi în februarie pe care i-am pregătit şi vor juca în Campionat.

Legat de numărul de jucători, aşteptam încă nişte confirmări din afară.

Cine sunt jucătorii din afară şi care sunt bazele colaborării cu aceştia?

Jucătorii din Serbia vor fi prezenţi şi anul acest în lotul nostru şi vor veni şi câţiva jucători din Mexic. Unul dintre jucători l-am avut şi anul trecut. Anul acesta a promis că se va întoarce şi-l aşteptăm la sfârşitul lunii martie să ajungă. Are experienţă de peste 15 ani, începând să joace la 7 ani. El mai vine cu încă un prieten cu experienţă în fotbalul american.

Toţi vor juca alături de noi din plăcerea practicării fotbalului american şi toţi vin pentru că au văzut în Bucharest Warriors o echipă pentru care merita să joace.

Alături de ei, avem alţi jucători romani care au practicat fotbalul american în afară.

Există destul interes pentru fotbalul american în Bucureşti pentru a susţine cele 4 echipe active?

Într-o capitală cu două milioane de locuitori, aproximativ 50% sunt bărbaţi şi dacă tot calculezi, ajungi la un segment de bărbaţi care ar fi interesat de fotbal american. Singura diferenţă este dată de suportul pe care-l oferi ca echipă.

Poţi să ai două echipe şi într-un oraş mai mic ca Bucureştiului dacă tu le oferi un program de iniţiere, o pregătire serioasă şi continui comunicarea cu ei. Important este să aibă un program constant, o logică în pregătire şi să aibă motivaţie într-un campionat.

Care este statusul economic actual al echipei?

Am schimbat recent terenul de antrenament pentru a ne alinia cu un nou program mult mai flexibil. Acum avem 2 antrenamente în timpul săptămânii, marţi şi joi de la ora 20:00, pe teren sintetic de dimensiuni oficiale, cu nocturnă, sala de curs, vestiare şi toate condiţiile pe care jucătorii le merita.

Până acum făceam antrenamentele în weekend, însă prin noul program folosim weekendul pentru antrenamente suplimentare.

 Legat de echipamente şi materiale, avem în dotare tot ce este necesar pentru antrenamente şi meciuri. Toate uniformele şi o parte din echipamentele de protecţie ale jucătorilor sunt deja la al doilea set.

Avem câţiva sponsori, cel mai vizibil este Lugera care apare şi pe uniformele noastre, dar sunt şi alţi sponsori şi parteneri care ne ajută şi care sunt implicaţi în activitatea noastră.

Noi, în ultimii ani, am sprijinit foarte mult jucătorii prin sponsorizările şi parteneriatele pe care le-am încheiat şi a fost un un lucru foarte bun pentru noi. Jucătorii noştri au văzut că li se oferă mai multe beneficii decât sperau plus ca acum ei nu sunt nevoiţi să-şi cumpere echipament, trebuie doar să vină şi să practice sportul.

Care este moralul echipei după clasarea pe locul al 4-lea pentru al doilea an consecutiv?

Noi am fost pregătiţi în fiecare an, dar am fost dezavantajaţi de accidentările suferite de-a lungul sezonului. Primele două meciuri din CNFA 2014 au fost eficiente, productive şi s-a văzut în momentul în care erau toţi titularii pe teren că am marcat multe puncte.

În acest sport nu te poţi baza pe un singur om, dar e dramatic să ai şase titulari din ofensivă accidentaţi.

Din prezenţa în media din ultimul timp s-a observat o schimbare în planul de promovare al echipei. Ce s-a întâmplat?

Interesul şi focusul nostru în ultimii doi ani a fost spre recrutare şi dezvoltare a echipei, spre promovarea activă cu rezultate măsurabile în rândul numărului de practicanţi. Asta s-a văzut şi în numărul de jucători şi în pregătirea lor.

Noi am conştientizat încă din 2007 ca pentru o echipă să se dezvolte este nevoie de o anumită perioadă. În ultimii ani am construit o echipă aproape de la 0 care a avut o prezenţă foarte frumoasă în Campionat la nivel de jucători, prin capacitatea lor de a înţelege sportul şi de a-l aplica. S-a mai văzut şi prin faptul că mulţi jucători au plecat la alte echipe şi în alte ţări.

Importantă pentru noi a fost coeziunea echipei şi este necesară o perioadă mai lungă de timp pentru a se forma.

În 2007 – 2010, în perioada de creştere, am avut un mixt între dezvoltarea echipei şi promovare. A avut succes, dar am realizat ulterior ca cele două trebuie făcute separat. Am avut doi ani de recrutare şi dezvoltare iar anul acesta se schimbă lucrurile pentru că avem deja echipă formată, avem aceeaşi jucători, nu avem mulţi începători astfel că ne concentrăm atenţia asupra îmbunatăţirii condiţiilor pentru Campionat: o locaţie mult mai bună pentru meciuri, un număr mai mare de spectatori, lucru care s-a văzut şi la petrecerea de SuperBowl unde s-au adunat peste 180 de oameni.

Legat de plecarea jucătorilor la alte echipe, faceţi ceva pentru a stopa migrările?

Munca staff-ului a generat rezultate şi pentru noi şi pentru alte echipe. Până acum am exportat vreo 10 jucători. Avem un jucător în Anglia, unul în Franţa, unul care a plecat în Mureş şi joacă pentru Mureş Monsters şi care era un foarte bun jucător în linie şi mulţi alţii la Bucharest Rebels.

Însă, în final, voiau să facă fotbal american şi şi-au ales echipa la care au vrut să joace. Tocmai de aceea există alte echipe în ţară şi în Bucureşti şi tocmai de aceea pot să existe şi mai multe atâta vreme cât au un plan de pregătire.Important este că au rămas în mediul fotbalului american.

 Ce părere aveţi despre înfiinţarea LEFA?

După atâta timp de activitate de fotbal american în ţară şi după efortul susţinut al fiecărei echipe în fiecare oraş, având un campionat care a ajuns la a şasea ediţie, este necesar să avem nevoie de un astfel de mod de organizare. Mai formal şi care să se bazeze pe nişte reguli şi responsabilităţi.

Ideea este că de acum vreo trei ani am început să discutăm despre lucrurile astea, să stabilim nişte reglementări pe care să le aprobăm cu toate echipele participante iar acum este pur şi simplu dezvoltarea unui regulament existent. De la an la an s-au adăugat idei şi acum i s-a pus un nume şi apar anumite formalităţi. Acestea sunt binevenite deoarece ne ajută să creştem calitatea sportului.

Ce părere aveţi despre noua organizarea CNFA?

Nouă ni se pare de bun augur sistemul tur-retur din punct de vedere al experienţei şi competitivităţii. Ca echipă, ai de jucat mai multe meciuri într-o perioadă puţin mai scurtă ca anul trecut şi asta te menţine în formă.

Anul trecut, cu pauze de câte două săptămâni, exista riscul unei lipse de motivaţie şi o scădere a pregătirii fizice. Pauzele sunt şi ele necesare, dar anul acesta eşti cumva setat pentru a juca mai multe meciuri.

Care sunt aşteptările Bucharest Warriors pentru acest an competiţional?

Anul acesta suntem pregătiţi pentru a ataca finala. Avem un lot care are experienţă împreună şi în final depinde doar de execuţie. Informaţiile, dezvoltarea, pregătirea le au cu toţii, depinde cum execută şi poate 0,1% înseamnă noroc.

Share With:
Rate This Article
Discuții