HomeDiverseSportivii, oficialii și regulamentul

Sportivii, oficialii și regulamentul

În articolul precedent am tratat cazul excluderii Predators din punctul de vedere al echipei și al jucătorilor acesteia. Toată situația a apărut în urma contestării vehemente a deciziilor de arbitraj și a acuzelor aduse adversarilor.

Greșelile de arbitraj

Până ieri am făcut parte din grupul de arbitri, deci pot spune că sunt mai mult decât implicat în fenomen. Am fost prezent la toate clinicurile pentru arbitraj organizate în România de la „înființarea” asociației arbitrilor. Pot spune că știu cu ce se mănâncă această meserie și cunosc și nivelul foștilor mei colegi.

Deși suspiciunile și acuzele de arbitraj părtinitor au existat și nu cred că vor dispărea prea curând, cred că erorile de arbitraj nu au legătură cu favorizarea vreunui club de către un arbitru sau mai mulți. Pur și simplu este omenesc să greșim, putem aveam zile mai bune sau mai proaste, întâlnim situații mai dificile sau mai ușoare.

Nivelul arbitrilor

Am fost să arbitrez în Bulgaria, țară unde echipele par mai bine organizate decât cele de la noi, dar unde arbitrajul este la pământ. Nivelul arbitrilor din România este peste cel al echipelor. Chiar dacă asta nu este pe placul multora, cred că arbitrii noștri ar face față într-un campionat mai puternic unde echipele nu știu dacă s-ar descurca.

Există meciuri ușoare și meciuri dificile, foarte greu de arbitrat. Există tensiuni, există prejudecăți de ambele părți. Jucătorii știu că X a jucat la echipa Y, iar arbitrii că jucătorul A tinde să nu joace corect etc. Aceste prejudecăți distrag atenția de la ceea ce este important și atunci apar erorile. Un arbitru străin care nu cunoaște nici jucătorii și nici nu poate fi asociat cu vreo echipă de către aceștia are o sarcină mai ușoară și poate face un meci bun chiar dacă poate este mai slab pregătit decât unul autohton. Până la urmă tensiunile din teren, majoritatea generate de jucători duc la decizii eronate luate de arbitri cu experiență.

Cunoașterea regulamentului

Regulamentul de fotbal american este stufos. La acesta se adaugă și interpretările regulamentului alte câteva sute de pagini. Pentru arbitri mai este necesar și un fel de „playbook” care să îi ajute în plasarea ideală și în luarea deciziei corecte. Nivelul de cunoaștere al regulamentului este destul de scăzut în România. De la arbitri până la jucători și antrenori.

Arbitrii cunosc regulamentul, posibil să le scape cazuri excepționale, dar în principal regulamentul este studiat, chiar foarte bine de unii dintre ei. Cazurile excepționale se învață căpătând experiență.

Din nefericire, mult prea mulți jucători sau mai rău, antrenori, nu cunosc aspecte de baza din regulament. În momentul în care dintr-o echipă cu un lot de 30 jucători nu știe nimeni ce reguli sunt la „coin toss” sau cum stă treaba cu „illegal block in the back” și mai rău antrenorul tău făcea parte din grupul de arbitri, nu prea îți dă dreptul de a contesta deciziile arbitrilor.

E drept, e „datoria” lor să arbitreze și a jucătorilor să joace. E normal însă să greșească, la fel cum nici jucătorii nu reușesc să prindă toate mingile; să blocheze perfect la fiecare fază; să citească play-ul advers; să placheze un adversar când au poziția perfectă sau orice altă situație în care un jucător nu își îndeplinește sarcina.

Meciul dintre Predators și Warriors l-am ascultat, fiind pe telefon, pe toată durata meciului, cu o persoană aflată la fața locului. Nu e normal să auzi injurii și amenințări la adresa adversarilor sau oficialilor. Nu e normal să auzi comentarii asupra unei decizii corecte pe care însă cineva a interpretat-o greșit și toată echipa o preia ca atare.

Majoritatea am ales sportul ăsta tocmai pentru că eram scârbiți de ce se întâmplă în celălalt fotbal de pe la noi. Din păcate în unele momente ajungem să ne asemănăm din ce în ce mai mult, dar doar în aspectele negative. Scandaluri, arbitri bătuți pe teren sau amenințați, apariții la TV unde se aruncă vina asupra arbitrilor. În acest stil nu vom avea parte de o popularitate mai mare, de sponsori mai mari, de stadioane sau orice alte avantaje de care beneficiază fotbalul european.

Așadar nu suntem deloc de acord cu atitudinea jucătorilor de la Predators, atitudine care „a ridicat mingea la fileu” Comisiei de Disciplină pentru a o exclude din campionat. Dacă fiecare și-ar fi văzut de treaba lui acum aș fi scris despre cel de-al patrulea meci al conferinței de Sud-Est.

Share With:
Rate This Article
Discuții