HomeEchipeConstanța Sharks – o echipă activă

Constanța Sharks – o echipă activă

Constanţa Sharks este una dintre cele mai vechi echipe de fotbal american înfiinţate în România, primul antrenament al echipei având loc în aprilie 2007. După o lungă perioadă în care au fost nelipsiţi de la competiţiile naţionale, rechinilor constănţeni le-a scăzut numărul, participarea la meciuri de 11 la 11 fiind dificilă momentan.

Am reuşit să luăm legătura cu Mugur Micodim, preşedintele asociaţiei sportive şi antrenorul secund al echipei, care ne-a vorbit despre fotbalul american constănţean şi care ne-a asigurat că, deşi echipa Constanţa Sharks nu este  la fel de vizibilă ca la început, ea este la fel de activă şi la fel de pasionată de acest sport.

Putem să aflăm câte ceva despre staff-ul echipei?

Staff-ul echipei Constantă Sharks este format din antrenorul principal: Denis Ghiţă, 27 ani, liceu sportiv, experienţa de 9 ani în practicarea atletismului, experienţa în practicare şi antrenorat în fotbal american de 8 ani; antrenorul secund al echipei: Mugur Micodin, preşedintele asociaţiei sportive, în vârstă de 40 ani, cu experienţa sportivă în practicare şi antrenorat în culturism şi fitness de 22 ani şi cu experienţa specifică de practicare şi antrenorat în fotbal american de 7 ani.

Cei 4 căpitani ai echipei: Gabi Paduraru, Mihai Nitu, Claudiu Colgiu şi Victor Mitala, cu experienţa de 4-5 ani în fotbal american participa cu responsabilităţi suplimentare la bună desfăşurare a activităţilor echipei.

Care este frecvenţa antrenamentelor şi locaţia unde se desfăşoară?

Antrenamentele au loc în weekend, unul sâmbăta şi unul duminică, fiecare durează 3 ore cu începere de la ora 10:00. Astfel este realizat un compromis în favoarea unei prezenţe cât mai crescute la toate antrenamentele a membrilor echipei: elevi, studenţi şi angajaţi.

Locaţia de desfăşurare a antrenamentelor este bază sportivă a S.C. Oil Terminal S.A., din Str. Caraiman, Nr.2, Constanţa, ce conţine teren de joc cu gazon natural şi, după informaţiile ce le deţin, singurul goal-post specific de fotbal american din România încă din martie 2012. Baza conţine şi teren de antrenament, vestiare încălzite şi duşuri cu apa caldă.

Cât de mare este lotul actual şi care este prezenţa la antrenamente?

Lotul actual cuprinde 17 jucători înscrişi în roster din care 13 activi şi 4 inactivi în acest moment, 2 în voiaj pe mare şi 2 în detaşare temporară din localitate cu munca, pe perioade de câteva luni. Prezenţa la antrenamente tinde spre 100%, absenţele sunt doar accidentale, datorate problemelor de sănătate sau a examenelor studenţilor suprapuse peste programul de antrenament, pe timpul sesiunilor de examene al facultăţilor.

Cifra reală a prezenţei este de 90% pe perioada septembrie-decembrie 2014 şi de 85% acum în ianuarie 2015, ţinând cont că este perioada de examene la facultăţi.

Sunt oamenii deschişi spre acest sport în Constanţa?

Cred că în Constanţa este o problemă mai accentuată decât în alte locuri din ţară în ceea ce priveşte calitatea umană. Drept urmare, interesul pentru sport în general şi pentru fotbal american în particular este scăzut, tinerii în ziua de azi având alte atracţii, alte valori (nu neapărat bune).

Acest lucru se observă şi din componenţa lotului nostru din ultimii 1-2 ani, perioada în care noii veniţi sunt aproape în unanimitate studenţi străini aflaţi la studii în Constantă care privesc altfel decât populaţia autohtonă principiile din viaţă, care consideră că sportul este un aspect destul de important în viaţa unui om, în special pentru un tânăr.

Cât de des recrutaţi şi care sunt rezultatele recrutărilor?

Recrutările au loc tot timpul, nu avem perioade special destinate acestui lucru. Se fac prin afişe detaliate, postate în locuri strategice, cum ar fi săli de fitness, licee, facultăţi, mall-uri, abordare directă a celor cu potenţial fizic de către antrenori şi căpitani şi ocazional prin mass-media cu ocazia unui interviu sau ştire difuzată. Câteodată, când nevoia de oameni este mai mare, se întreprinde şi câte o acţiune dedicată mai de amploare. Rezultatele sunt în scădere drastică an de an, tinzând către zero în ultimul timp.

Care sunt principalii sponsori şi care sunt acţiunile pe care le întreprindeţi pentru popularizarea sportului în Constanţa?

Singurul nostru sponsor permanent este societatea Oil Terminal S.A. ce ne oferă posibilitatea de a ne desfăşura activitatea în incinta bazei lor sportive, începând din anul 2009 şi până în prezent. De câteva ori am mai obţinut şi un mijloc de transport al echipei la meciurile din deplasare. Ceilalţi sponsori sunt ocazionali, de exemplu inscripţionări pe tricouri şi căşti a numerelor şi însemnelor echipei sau schimburi reciproc avantajoase, ca în cazul reducerii la abonament a membrilor echipei la sala de fitness San Gym Club contra reclamă pe site.

Când avem ocazia, întreprindem acţiuni de promovare a fotbalului american cum ar fi demonstraţii în locuri publice animate (mall-uri, parcuri, pe plajă), ştiri, interviuri sau emisiuni la televiziuni locale şi naţionale şi în presă, referitoare la antrenamente, meciuri, antrenamente deschise în locuri publice, recrutări organizate în licee cu acordul conducerii acestora.

Care sunt principalele motive care vă opresc din a participa la CNFA?

Principalul motiv care ne împiedică să participăm la CNFA este lipsa unui lot complet de jucători necesar desfăşurării acestui joc, în special a lineman-ilor. Pur şi simplu în totalitate, cei cu potenţial, destinaţi pentru această poziţie, nu doresc să practice vreun sport, cu atât mai mult unul unde trebuie să muncească mai din greu sau unde să se lovească.

Care sunt planurile pentru viitorul echipei? Cam pe când se preconizează revenirea Sharks în circuitul naţional?

Planuri concrete nu prea putem face dat fiind faptul că minusurile şi problemele noastre principale nu le putem controla în totalitate. Ne dorim să putem participa la CNFA, să avem meciuri mai multe şi nu că până acum, doar în perioadele când o ducem bine cu numărul de practicanţi şi putem organiza meciuri, de cele mai multe ori în varianta de 8 vs. 8. Anul trecut am avut două întâlniri, ambele în primăvară, ambele câştigate.

Ce planuri aveţi pentru acest an? 

Anul acesta plănuim să participăm la CNFA alături de o altă echipă înscrisă.

În momentul în care lotul Sharks va fi complet pentru susţinerea unei întâlniri chiar 8 vs.8, vom declanşa imediat tratative cu echipele doritoare să ne înfruntăm pe teren, aşa cum am făcut-o întotdeauna.

Sursă foto: Constanţa Sharks

Share With:
Rate This Article
Discuții