HomeEchipeMonştrii mureşeni sunt pregătiți de CNFA

Monştrii mureşeni sunt pregătiți de CNFA

Mureş Monsters este una dintre cele mai tinere echipe de fotbal american din spaţiul mioritic. Veniţi din sufletul Transilvaniei, având relaţii strânse cu Cluj Crusaders, câştigătoarea celor mai recente două RoBowl-uri, monştrii din Târgu Mureş sunt încă la început de drum, dar au cutezat să îşi încerce forţele în CNFA 2014. Szöllősi László, preşedintele şi antrenorul echipei a găsit timpul necesar pentru a ne răspunde câtorva întrebări. 

Putem să aflăm puţin câte ceva despre staff-ul echipei?

Conducerea Clubului Sportiv Mureş Monsters este asigurată de un Consiliu Director format din trei persoane, preşedintele Szöllősi László şi cei doi vicepreşedinţi, Bejan Florin şi Nagy J. Attila. Preşedintele asigură coordonarea întregii activităţii a clubului, iar vicepreşedinţii au atribuţii administrative, de organizare şi de recrutare. Practic, toţi membri echipei au „sarcina” de a promova acest sport în mediul lor, de a-l face cunoscut şi de a recruta potenţiali jucători de fotbal american.

La nivel tactic, antrenorul echipei sunt eu, ocupându-mă mai ales de pregătirea fizică a jucătorilor. Sunt ajutat de doi jucători cu experienţă la nivelul campionatului românesc, aceştia fiind responsabilii cu pregătirea echipelor ofensive, respectiv defensive.

Ce ne poţi spune despre cei doi? Sunt armele secrete ale Mureş Monsters?

Ei s-au retras din activitatea de jucători, în momentul față ocupându-se doar de coaching, dar noi tragem de ei, poate se răzgândesc și ne vor ajuta și în teren, nu doar de pe bancă. Avem nevoie de experiența lor de joc, ceea ce nouă în acest moment ne lipsește. Ca atare nu-i tratăm ca niște arme secrete, vrem ca forța noastră să fie determinarea și dorința de câștig a întregului grup, compensând lipsa de experiență individuală.

Cum au decurs recrutările pentru înfiinţarea echipei?

Încet, dar sigur ne apropiem de aniversarea de un an a echipei monştrilor mureşeni. Primul antrenament l-am desfăşurat pe 16 martie 2013, antrenament la care s-au prezentat 12 de persoane. De atunci, circa 70 de oameni au fost prezenţi cel puţin odată la antrenamentele noastre, foarte mulţi din pură curiozitate. Ne bucură totuşi că dintre aceștia, mulţi au şi rămas. În momentul de faţă suntem 32 de persoane, dar din cauză că fiecare are propria lui viaţă (studenţie, muncă în altă localitate, plecat temporar din ţară, diverse indisponibilităţi medicale, etc.) numărul maxim de persoane la un antrenament a fost de 24. Încet-încet s-a constituit un nucleu de 15-18 de persoane, care reprezintă motorul echipei.

Sunt oamenii deschişi spre fotbalul american în Târgu Mureş?

Am avut surpriza să constatăm că oamenii se interesează de acest sport, semn că peste 70 de oameni au venit la antrenamente. La nivelul prietenilor şi a „oamenilor de rând” am constat că mulţi nu făceau deosebirea de rugby, iar alţii ştiau doar că oameni cu cască se izbesc unii de ceilalţi ca nebunii. Au fost plăcut surprinşi să afle că e mult mai multă tactică şi „ştiinţă” în spatele acestui sport decât se lasă să se întrevadă la prima vedere.

Cum merg pregătirile administrative pentru CNFA 2014?

Forma juridică a echipei este Asociaţia Clubul Sportiv Mureş Monsters, asociaţie ce s-a înfiinţat în noiembrie 2013. Am demarat procedura de obţinere a certificatului de identitate sportivă, fiind solicitate de minister completări la documentaţia transmisă iniţial. Având depuse aceste completări sperăm să primim CIS-ul cât de curând.

La nivel de organizare pentru CNFA dispunem de 20 de echipamente complete şi sperăm să mai achiziţionăm câteva până la începerea campionatului, ca să putem participa la meciuri cu toţii echipaţi corespunzător. Desigur dacă va fi necesar, ne vom schimba echipamentul între noi în timpul meciului, important este să câştigăm câte mai multe persoane pentru acest sport.

Terenul de joc nu este încă stabilit. Din păcate, de-a lungul ultimelor douăzeci de ani, mai multe terenuri înierbate de fotbal au fost desfiinţate în Târgu Mureş, fiind construite hale industriale sau lăsate în paragină și distruse. Ca atare, ne este foarte greu să găsim teren de joc în condiţii optime din punct de vedere financiar, atenţia noastră fiind îndreptată mai ales către terenurile de fotbal din satele înconjurătoare oraşului. De asemenea, nu beneficiem deocamdată nici de accesoriile de joc. O parte a acestora au fost comandate de la o societate de profil din străinătate, iar o parte dintre ele am hotărât să le fabricăm noi, ca măsură de reducere a costurilor.

Aţi reuşit să atrageţi sponsori pentru a acoperi parte din costurile pentru CNFA 2014?

Au existat mai multe tatonări cu sponsorii, dar ne este greu, fiindcă toţi sunt în expectativă şi aşteaptă să vadă ceva concret, măcar câteva meciuri, cea ce este şi de înţeles.

Am aplicat la fondurile primăriei destinate finanţării activităţilor sportive. Sperăm să primim o sumă care să ne acopere măcar parţial cheltuielile de participare din campionat. De asemenea, vom aplica şi la Consiliul Judeţean Mureş. Sperăm ca puţin cu puţin să adunăm banii necesari. Până acum toate investiţiile s-au făcut exclusiv din banii coechipierilor, echipamentul fiind cumpărat de fiecare om în parte, iar pentru cheltuielile comune (chirie teren, deplasări) am făcut chetă.

Cum decurg antrenamentele pentru CNFA 2014?

De la început am aplicat formula de trei antrenamente săptămânale, din care unul exclusiv fizic şi două tactice. Până în luna noiembrie acestea s-au desfăşurat pe terenul de fotbal din Corunca, iar pe perioada iernii ne-am împărţit între un antrenament tactic pe teren sintetic, chiar şi în zăpadă, şi unul în sala de sport, păstrând şi antrenamentul fizic, fiindu-ne pusă la dispoziţie sala de forţă a Universităţii de Medicină şi Farmacie.

Odată cu apropierea de începerea campionatului ne vom axa mai mult pe tactică, pe exersarea play-urilor, deoarece acesta este un capitol la care suntem profund deficitari.

Ce aşteptări aveţi de la acest sezon competiţional?

Cel mai important este să acumulăm experienţă şi să creştem de la meci la meci, să încercăm să comitem cât mai puţine greşeli în jocul nostru. Ţinta noastră este că oamenilor care sunt implicaţi în acest sport să le placă cea ce fac, să aibă satisfacţia că cea ce fac le oferă plăcere.

În altă ordine de idei, ne bucurăm că vom avea două meciuri acasă (împotriva Baia Mare Miners şi Timişoara 89ers), meciuri pe care le vedem că o oportunitate de a ne face cunoscuţi şi de a promova fotbalul american, sperând să reuşim să convingem câte mai multe persoane să vină şi să ne vizioneze.

Revenind la echipă, vrem ca la finalul fiecărui meci să putem ieşi cu capul sus şi cu zâmbetul pe buze, cu satisfacţia lucrului bine făcut, dar şi cu învăţămintele trase din greşelile comise. Nu ne-am stabilit şi nici nu vom stabili vreo ţintă precisă, un loc anume, fiind rookies, dar sperăm totuşi să facem o figură frumoasă în campionat.

 Ce părere aveţi despre împărţirea pe cele două conferinţe? Dincolo de finalul playoff-urilor, cele două conferinţe nu-şi vor testa puterile una împotriva celeilalte? După CNFA aveţi planuri să organizaţi amicale cu echipe bucureştene sau costurile logistice ar fi prea mari de ambele părţi?

Într-adevăr, sistemul de disputare a CNFA 2014 ne va prilejui disputarea a doar cinci partide. Neavând experiența meciurilor oficiale, nu știm dacă e mult sau puțin, dar sperăm ca în curând, odată cu consolidarea acestui sport în România, campionatul să se deruleze pe o perioadă mai lungă și să joace fiecare cu fiecare.

Desigur, asta înseamnă bază umană și materială mai vastă, dar odată porniți la drum nu vrem să dăm înapoi. În legătură cu meciurile amicale, sperăm să disputăm 2-3 în presezon, deocamdată fiind stabilit doar unul pentru martie la București, contra Warriors, dar vrem și în aprilie să jucăm, ca să ne acomodăm cu tot cea ce ține de disputarea unui meci înainte de debutul în campionat.

După campionat perioada verii va fi una mai lejeră, de revenire, dar avem invitație de la o echipă din Ungaria pentru participare la un turneu amical, propunere pe care ne gândim s-o onorăm.

Share With:
Rate This Article
Discuții