HomeJucătoriGeorge Petre, WR la Sakarya Tatankaları

George Petre, WR la Sakarya Tatankaları

Acum câteva zile am avut plăcerea să stau de vorbă cu George Petre, unul din jucătorii romani de Football American care acum activează la o echipă turcească, mai exact este receiver, first string la Sakarya Tatankalari. Pentru cei ce nu l-au cunoscut cât a activat ca jucător în România, George a plecat în Turcia pentru a fi alături de prietena sa. În România, el a jucat la, Predators şi Wolverines.

Nu mai are rost să întreb motivul pentru care ai ales Turcia aşa că voi începe cu: cum de Sakarya Tatankalari?
Noi, eu şi prietena mea, locuim în Sakarya. Sakarya Tatankalari este echipa Universităţii Sakarya, purtând numele oraşului.

Cum ai aflat de echipă?
Pentru că ştia de pasiunea mea pentru fotbal american, prietena mea a fost cea care mi-a zis de echipă. Evident, de cum am aflat că există o echipă de fotbal american aici, am luat legătura cu cei din conducerea clubului, am participat la tryouts şi, după două săptămâni de la sosirea mea în Turcia, am fost acceptat în echipă. Aceeaşi poziţie, receiver, first string, ca şi la Wolverines.

Felicitări! Referitor la tryouts, cum au decurs?
Eu am ajuns în perioada în care antrenamentele se concentrau pe pregătirea fizică. Nu am făcut decât să particip la un astfel de antrenament, care a durat aproape 3 ore. La sfârşit am încercat şi câteva rute şi asta a fost.

Cât de des face echipa recrutări şi ce implică o astfel de procedura?
Recrutările au loc de două ori pe sezon, chiar luna trecută având loc una. Cei interesaţi au trecut prin probe de viteză, rezistenta, agilitate plus altele tehnice, în special aruncarea şi prinderea mingii sau blocaje. Dar, în cazul meu, nu a fost nevoie să trec prin toată povestea.

Să înţeleg că experienţa dobândită în România a facilitat acceptarea în echipă?
Da, pentru că e uşor să recunoşti experienta unui jucător din poziţia de antrenor.

Ca şi durata şi intensitate, cum decurg antrenamentele?
Ne antrenăm de 3 ori pe săptămână: marţi, vineri şi duminică. Antrenamentele au loc seara şi durata lor depăşeşte 3 ore. Începem cu încălzirea, după care ne împărţim pe poziţii şi trecem prin drill-uri specifice fiecăreia, după care începem, încet, încet, să combinăm poziţiile ofensive cu cele defensive. Antrenamentul culminează cu un scrimmage.

Cum e atmosfera din timpul antrenamentelor? Cum e echipa că dinamică?
Atmosfera este foarte faina. Nu am întâlnit nici măcar un jucător care să dea dovadă de egoism şi să se pună înaintea echipei. Cantitatea naşte calitate. Fiind concurenta mare pe locuri, fiecare vrea să arate că este mai mai potrivit să facă parte din echipă. Iar în fotbal, spiritul de echipa este, după mine, mai important decât orice.

Ne distrăm mai tot timpul, dar e acea distracţie ce vine odată cu lucru muncit şi bine făcut.

Dă-mi mai multe detalii despre echipă: de câţi jucători discutăm?
Suntem aproximativ 35 de jucători în echipă, fără a pune la socoteală începătorii care au fost recrutaţi luna trecută. Avem 25 de începători, din care doar aproximativ 10-15 vin constant.
Ce îmi poţi spune de corpul de antrenori?
Avem doi antrenori: unul ofensiv, care e şi head coach, şi unul defensiv. Ei au autoritate completă, lucru extrem de important. Nu am auzit pe nimeni contestând sau nespunându-se deciziilor comunicate de ei. Pe lângă cei doi mai sunt câţiva jucători cu multă experienţă care ajută, dar care nu deţin titulatura de antrenori.
Poţi să ne dai câteva informaţii despre nivelul echipei?
Anul trecut am pierdut finală la limită. Asta mă face să cred că avem şanse foarte mari anul acesta să luăm titlul. Toată lumea munceşte să promovăm, dar asta nu înseamnă că vom subestima restul echipelor. Diferenţa între echipele de aici nu pare atât de mare ca în România.
Apropo de celelalte echipe, am aflat şi noi de victoria în meciul cu cei de la Kocaeli Sharks. Felicitări în primul rând! Meciul a fost un amical sau a fost etapă a campionatului?
Mulţumesc! A fost un amical, dar pe 21-22 noiembrie ne vom deplasa în Istanbul unde vom avea primul meci oficial împotriva celor de la Eagles.
Ce ne poţi spune despre modul în care este privit sportul în Turcia?
Fotbalul American a ajuns în Turcia prin 1992. De atunci, s-au înfiinţat, în total, în jur de 35 de echipe. Având în vedere că cele mai multe din aceste echipe sunt finanţate de Universităţi, aş zice că sunt cu mult înaintea noastră. Dar, ca oriunde în altă parte decât America, fotbalul American nu se poate apropia de soccer sau alte sporturi “tradiţionale” ca popularitate. Şi totuşi, într-o ţară cu o populaţie de vreo 70 de milioane, e loc pentru toată lumea.

Ce ne poţi spune de Campionatul din Tucia?
Cele 35 de echipe sunt organizate în 4 ligi: două profesioniste (Liga 1 şi 2) şi două de universitate (1 şi 2). Noi jucăm atât în cea de-a doua ligă profesionistă, cât şi în cea de-a doua ligă universitară. Mai departe, fiecare ligă este împărţită în câte două divizii. Primele două locuri din fiecare divizie merg în semifinale, iar campioana promovează, în detrimentul ultimei echipe din liga superioară, care, evident, retrogradează.

Cum ţi se par echipele adversare ca şi pregătire?
După cum am spus mai devreme, nu subestimăm pe nimeni, dar, spre exemplu, Kocaeli Sharks, cei cu care am jucat, sunt mai slabi decât echipele mici din România. Asta se întâmplă pentru că au aceleaşi probleme: puţini jucători, neexperimentaţi, chiar şi cu mai puţină pregătire tehnică.

În rest, am înţeles de la colegi că e destul de strânsă concurenta, iar scoruri mari, cum am avut noi în acest amical, 38 la 0, sunt destul rare.

Cum a decurs meciul? A fost vreun moment în care să fi simţit animozitate din partea celeilalte echipa sau vreun moment tensionat care să încurce derularea jocului? Mă refer şi la acele tachinări practicate la noi sau micile “revanşe” ofensivă – defensivă.
A fost mai mult suspans, mai mult spectacol. Dacă întrebarea ta se referă la ceva semne de violenţă, nicidecum. Repet, aici sportul acesta are deja o tradiţie de peste 20 de ani. Când jucătorii se alătura unei echipe, fie ea mică sau mare, slabă ori puternică, ei deja fac parte dintr-un sistem bine disciplinat. Nu cred că voi auzi vreodată asemenea tachinări, sincer.

Ştim că în Turcia campionatul începe oficial pe 21-22 noiembrie, când voi veţi avea primul meci cu cei de la Eagles. Redacţia FirstDown.ro vă urează succes şi va ţine pumnii. Mulţumim pentru timpul acordat şi detaliile oferite şi sper să ne auzim după meci cu detalii proaspete.
Mulţumesc! Şi mă bucur că am putut fi de folos! Vă pot oferi mai multe detalii despre cei de la Eagles după ce îi voi cunoaşte şi după cum îmi va permite timpul, vă voi ţine la curent cu ce se întâmplă aici!

Share With:
Rate This Article
Discuții