HomeArbitrajJim Briggs – profesorul arbitrilor

Jim Briggs – profesorul arbitrilor

Jim BriggsAcum câteva zile, Asociaţia Arbitrilor de Fotbal American din România a anunţat, prin intermediul paginii oficiale de Facebook, data clinicului de arbitraj pentru pregătirea CNFA 2015, clinic deja tradiţional în fotbalul american mioritic.

Surprinzător a fost însă numele invitatului care urmează să susţină acest clinic: Jim Briggs.

Cei care au studiat arbitrajul au auzit de acest nume, Briggs fiind autorul cărţii „Manual of Football Officiating”, carte care reprezinta pentru o persoană, care-şi propune să arbitreze, acelasi lucru ca un manual de legislaţie rutieră pentru un viitor şofer. Manualul semnat de Briggs reuşeşte să explice regulile interpretabile, să pună cap la cap toate excepţiile dispersate de-a lungul regulamentului NCAA şi, mai ales, să ofere codul de conduită necesar oricărui arbitru.

Pentru cei care nu ştiu foarte multe despre Jim Briggs, acesta este membru al British American Football Referees Association (BAFRA) din anul 1985, arbitrând ca Referee Finala Campionatului Mondial IFAF din 2003, ca Line Judge Finala Campionatului Mondial de Juniori IFAF din 2009. De asemenea, a fost unul dintre arbitrii Campionatului Mondial IFAF 2011 şi a făcut parte din brigada de arbitrii a 5 finale europene şi 14 finale britanice.

Din 2008 este şi managerul Biroului de Disciplină din cadrul British American Football Asociation (BAFA),  supervizand bună aplicare a codului de disciplină BAFA de a cărui proiect de revizuire s-a ocupat. Din 2005 şi până în prezent este Preşedinte al Comitetului de Regulament al BAFA şi din 2008 până în prezent, editor în cadrul Comitetului de Regulament al Internaţional Federation of American Football (IFAF).

De asemenea, Briggs a fost, între 2006 şi 2010 Director al BAFA şi Preşedinte al BAFRA iar din 2006 până în 2012 membru al Comitetului Tehnic de Arbitraj al European Federation of American Football (EFAF).

Pe lângă activitatea sa în fotbalul american britanic şi internaţional, Jim Briggs este Doctor în Ştiinţa Calculatoarelor, doctorat obţinut la Universitatea din York, acolo unde a ocupat funcţia de Lector între 1983 şi 1995. Din 1995 până în prezent este Lector Principal la Universitatea din Portsmouth, din 1998 ocupându-se de informatică în sănătate, actualmente fiind şi Director al Centrului de Modelare şi Informatică în Sănătate, din cadrul Universităţii Portsmouth.

Având în vedere activitatea lui Jim Briggs în fotbalul american, venirea lui în România nu va fi doar o ocazie specială pentru cei care doresc să aprofundeze regulamentul jocului, ci va însemna şi apropierea fotbalului american mioritic de fotbalul american britanic, fotbalul american european şi fotbalul american internaţional.

Share With:
Rate This Article
Discuții