HomeCNFAUPDATE 2019: O istorie a RoBowl – Finala Campionatului Național de Fotbal American
RoBowl X

UPDATE 2019: O istorie a RoBowl – Finala Campionatului Național de Fotbal American

UPDATE 2019: O istorie a RoBowl – Finala Campionatului Național de Fotbal American și multe alte detalii despre campionatele trecute, în acest articol care trebuie parcurs pe îndelete.

Au trecut 10 ani de la prima ediție a finalei Campionatului Național de Fotbal American, intitulată RoBowl. 1o ani cu multe schimbări, cu ediții de finală mai muncite sau mai puțin muncite, cu meciuri mai mult sau mai puțin spectaculoase pentru privitorul de rând sau pentru cel cu experiență. Astfel, fotbalul american românesc a crescut și a ajuns, cu mult efort personal din partea multora, cu multă investiție de timp și bani, la cea de-a X-a ediție a RoBowl.

Numele de RoBowl este format din abrevierea internațională a numelui țării noastre Ro (România) și din sufixul Bowl, sufix venit din tradiția americană a denumirii finalei Naţional Football League (NFL) SuperBowl, ulterior preluat de colegii și de alte ligi american de fotbal american, precum și de ligi și campionate din alte părți ale lumii, toate intitulate Bowls.

RoBowl X – 2019 – ?

CNFA 2019 a adus în confruntare tot 5 echipe, ca și în anii anteriori, dar nu aceleași 5. În vara lui 2018 Bucharest Warriors au fuzionat cu Bucharest Rebels, chiar dacă parte din jucătorii Warriors au ales să nu devină parte a familiei Rebels.

Astfel, în locul Bucharest Warriors, la startul CNFA 2019 a venit Reșița Locomotives, echipă care a organizat în anul precedent finala CNFA 2018, RoBowl IX, și care a mai participat independent în Campionatul Național de Fotbal American la ediția din 2015 a CNFA.

Alături de Locomotives, în CNFA 2019 au participat echipele clasice: Cluj Crusaders, Bucharest Rebels, Timișoara 89ers și Mureș Monsters.

In 2019, Bucharest Rebels au adus noi jucători cu experienta internațională, din afara granițelor, 3 americani și un britanic, aceștia ocupând poziții cheie atât pe teren cât și în echipa de antrenori.

Alături de ei, și Timișoara a avut parte de 3 importuri din SUA în 2019, 3 americani care au jucat și au făcut parte din echipa de antrenori a celor de la 89ers.

Pe lângă cele două echipe și Reșița Locomotives au avut parte de infuzii spectaculoase de jucători: mai mulți jucători de la 89ers, foști jucători de la Bucharest Warriors care nu au dorit să se alăture Bucharest Rebels și jucători sârbi cu vastă experiență.

Aceasta a fost prima ediție a Campionatului Național de Fotbal American ediția 2019 în care 3 din 5 echipe au avut quarterbacks titulari străini: #1 Stan Bedwell USA, QB pentru Bucharest Rebels, #4 Charles Babb USA, QB pentru Timișoara 89ers și #9 David Lukic Serbia, QB pentru Reșița Locomotives.

De asemenea, în acest an 3 dintre echipe au avut în componență jucători de sex feminin: #28 Anna Vazou – Reșița Locomotives, #5 Anca Tohătan – Cluj Crusaders și #45 Orsolya Jánosi – Mureș Monsters.

Nu în ultimul rând, CNFA 2019 a fost anul în care arbitrajul în Campionat a luat o turnură neașteptată și sperăm că spre bine, începându-se o colaborare strânsă cu arbitrii sârbi. Astfel, prin participarea lor la meciuri s-a dorit acoperirea a două minusuri prezente în edițiile superioare:

 1. Îmbunătățirea calității arbitrajului care părea că scade, cel putin din perspectiva echipelor, de la an la an;
 2. Îmbunătățirea procesului de educare a arbitrilor români încă implicați prin oferirea posibilității de a arbitra împreună cu arbitrii sârbi, cu mult mai multă experiență.

La finalul sezonului regulat am avut, de asemenea, pentru prima dată, 3 echipe cu număr egal de victorii, 3 la număr:

 • Bucharest Rebels cu victorii împotriva Crusaders, Locomotives și Monsters, dar înfrângere împotriva 89ers
 • Timișoara 89ers cu victorii împotriva Rebels, Monsters și Locomotives, dar înfrângere împotriva Crusaders
 • Cluj Crusaders cu victorii împotriva Monsters, 89ers și Locomotives, dar înfrângere împotriva Rebels

Astfel, departajarea dintre cele 3 s-a făcut în baza punctaverajului și astfel Rebels au ocupat primul loc, 89ers al doilea loc și Crusaders pe cel de-al treilea. Panoul de semifinale fiind închis de Locomotives cu o singură victorie, împotriva Monsters.

Semifinala 1 s-a jucat la București între ocupantele locurilor I și IV, adică Bucharest Rebels și Reșița Locomotives. Gazdele erau favorite chiar dacă Locomotives au făcut un meci spectaculos împotriva Rebels în sezon. Bucureștenii nu s-au dezis de la statutul lor și au acces la RoBowl X după o victorie răsunătoare împotriva Locomotives, scor 46 – 6.

Semifinala 2 s-a jucat la Timișoara între ocupantele locurilor II și III, adică Timișoara 89ers și Cluj Crusaders. Deși nu au reușit să marcheze împotriva clujenilor în meciul din sezonul regulat, 89ers aveau prima șansă în semifinală, fiind pe teren propriu, acolo unde nu au pierdut în acest sezon. Am avut parte de un meci extrem de disuptat, cu puține puncte marcate, dar foarte muncite. La final, 89ers au ieșit victorioși, reușind să învingă Crusaders cu scorul 15 – 9 și astfel au reușit să ajungă în RoBowl după 4 ani de pauză.

RoBowl X va fi organizat, pe repede înainte, de către Timișoara 89ers, echipă care revine în actul final, atât ca joc cât și ca organizare, după 4 ani de pauză. Toate pregătirile pentru acest eveniment s-au făcut foarte târziu, decizia de a se juca la Timișoara RoBowl X fiind luată după mult prea multe discuții între membrii CNFA despre alte orașe și locații.

Dincolo de aspectul organizatoric, care sperăm să nu se repete în anii anteriori, cu siguranță vom avea parte de două meciuri frumoase, atât în finala mică, acolo unde se vor întâlni cele două perdante ale semifinalelor: Reșița Locomotives și Cluj Cruaders, cât și în RoBowl X.

RoBowl X va pune față în față singurele două echipe care au în loc jucători american platiți pentru activiatea lor.

Mai mult, RoBowl X va reprezenta prima finala a Campionatului Național de Fotbal American unde se vor înfrunta 2 quarterbacks din USA: #4 Charles Babb, de la Timișoara 89ers, pentru care run-ul este a doua natură și #1 Stan Bedwell, de la Bucharest Rebels, un pasator nativ care are in jurul său multipli receiveri competenți și mortali pentru defensivele pe care le-au întâlnit până acum.

RoBowl X înseamnă șansa 89ers la primul RoBowl câștigat, dar și șansa Bucharest Rebels de a egala ca număr de RoBowl-uri Cluj Crusaders. Bucharest Rebels dețin 3 RoBowl-uri în timp ce Cluj Crusaders dețin 4.

Suplimentar, RoBowl X este revanșa pe care 89ers și-o doresc din 2014 încoace, an în care au pierdut RoBowl V împotriva Bucharest Rebels tot acasă, în Timișoara.

Cu siguranță vom avea un spectacol demn de urmărit din tribune sau de acasă, pe 15 Iunie. RoBowl X va fi disputat pe Stadionul Emilian Pavel din Ghiroda, județul Timiș, la foarte mică distanță de Timișoara.

RoBowl X, cât și finala mică, vor fi transmise live pe: live.firstdown.ro

RoBowl XI – 2018 – câștigători Cluj Crusaders

CNFA 2018 a găsit la start aceleași cinci echipe ca în precedenții doi ani: Cluj Crusaders, Bucharest Rebels, Timișoara 89ers, Bucharest Warriors și Mureș Monsters.

Pentru prima dată, una dintre echipe a avut în componență jucători și antrenori profesioniști (cu contracte), Bucharest Rebels aducând 3 jucători americani, 2 jucători polonezi și un antrenor american.

De asemenea, a reprezentat anul în care echipele de juniori înființate la Bucharest Warriors și Mureș Monsters au dat roade, în echipele mari fiind încorporați jucători de la juniori.

Nu în ultimul rând, 2018 este anul în care prima jucătoare de fotbal american și-a făcut debutul printre băieți. #42 Anna Vazou a jucat pentru Timișoara 89rs.

CNFA 2018 a reprezentat însă și primul an în care echipa Mureș Monsters a fost nevoită să renunțe la ultimul meci din sezonul regulat din lipsa personalului necesar.

Semifinala 1 s-a jucat între ocupanta locului al II-lea: Bucharest Rebels și ocupanta locului al III-lea: Timișoara 89ers, Rebels reușind să ajungă în finală după o victorie cu scorul 42 – 0.

Semifinala 2 s-a disputat între ocupanta locului I: Cluj Crusaders, neînvinsă în ediția 2018 a CNFA și ocupanta locului al IV-lea: Bucharest Warriors, Crusaders câștigând acasă cu scorul de 43 – 28.

RoBowl IX a fost organizat pentru prima dată de o echipă care nu a participat la CNFA, Reșița Locomotives ocupându-se de organizare. Finala mică și RoBowl IX s-au disputat astfel pe stadionul din Valea Domanului: Stadionul Mircea Chivu din Reșița.

RoBowl IX a reprezentat cel de-al optulea, din nouă RoBowl-uri organizate, la care participă Cluj Crusaders și al cincilea, din șapte RoBowl-uri organizate de la formarea Bucharest Rebels, la care Rebels participă.

De asemenea, RoBowl IX reprezintă cea de-a patra întâlnire dintre cele două echipe în finala CNFA, Rebels având două victorii din cele trei RoBowl disputate împotriva Crusaders până acum.

Finala mică dintre cele Timișoara 89ers și Bucharest Warriors s-a încheiat cu scorul de 19 la 7 pentru timișoreni.

RoBowl IX a fost câștigat de către Cluj Crusaders împotriva Bucharest Rebels cu scorul de 10 la 0, în urma unui meci tactic superior al clujenilor în care anduranța și disciplina și-au spus cuvântul.

RoBowl VIII – 2017 – câștigători Cluj Crusaders

Ca și în 2016, la startul CNFA 2017 au luat parte aceleași 5 echipe: Cluj Crusaders, Bucharest Warriors, Timișoara 89ers, Mureș Monsters și Bucharest Rebels.

A fost anul în care supremația Bucharest Rebels, echipă neînvinsă în CNFA din 2013, a dat semne de cădere. În sezonul regulat au pierdut în fața Cluj Crusaders cu scorul de 18 la 19 și au pierdut semifinala 2, jucată de pe locul al II-lea, împotriva ocupantei locului al III-lea, Bucharest Warriors, cu scorul de 42 la 22.

După semifinala 2, Rebels a fost eliminată din CNFA, a doua echipă după Bucharest Predators în CNFA 2014, din cauza comportamentului nesportiv care a dus la refuzul corpului de arbitrii de a-i mai arbitra.

Semifinala 1 s-a disputat între ocupanta locului I din sezonul regulat: Cluj Crusaders și ocupanta locului al IV-lea, Timișoara 89ers, meci încheiat cu victoria clujenilor, scor 22 – 7.

Finală mică s-a disputat astfel între Timișoara 89ers și Mureș Monsters, ajunsă acolo, în ciuda lipsei victoriilor în sezonul regulat, datorită eliminării Bucharest Rebels. 89ers au reușit să câștige cu scorul de 17 – 7.

RoBowl VIII a reprezentat revenirea Bucharest Warriors în finală CNFA, după 5 ani de absență, meciul fiind organizat de Warriors pe Stadionul Orășenesc din Buftea. Crusaders au reușit să câștige cel de-al treilea titlu de campioană pe stadionul din Buftea, cu scorul de 17 – 12.

RoBowl VII – 2016 – câștigători Bucharest Rebels

CNFA 2016 a însemnat revenirea la sezonul regulat fără divizii, la startul campionatului luând parte doar 5 echipe: Bucharest Rebels, Cluj Crusaders, Bucharest Warriors, Timișoara 89ers și Mureș Monsters și a reprezentat formatul pe care l-am avut de atunci până acum, în 2019.

De asemenea, 2016 a reprezentat anul în care FirstDown a început să transmită primele meciuri live: Ovidiu Secu ocupându-se de comentariu și Lucian Panduru de imagine.

Semifinala 1 s-a disputat între ocupanta locului al II-lea din sezonul regulat: Cluj Crusaders și ocupanta locului al III-lea: Timișoara 89ers, scorul încheindu-se 34 – 32 pentru Crusaders.

Semifinala 2 s-a disputat între ocupanta locului I din sezonul regulat: Bucharest Rebels care a încheiat sezonul fără înfrângeri și ocupanta locului al IV-lea: Bucharest Warriors, Rebels impunându-se cu scorul de 50 – 12.

Astfel, RoBowl VII a însemnat reiterarea RoBowl VI, cu diferența că meciul avea să se dispute în București, pe Stadionul de Rugby Steaua. De organizarea acestei ediții s-a ocupat Silviu Duță, Președinte al Ligii Echipelor de Fotbal American la acea vreme, organism care guvernează CNFA, primind ajutor din partea lui Bogdan Negrei, unul dintre oamenii de bază ai Bucharest Rebels la momentul respectiv.

În privința scorului, RoBowl VII nu a semănat cu finala precedentă. Rebels s-au impus fără drept de apel cu scorul de 46 – 18, reprezentând cea mai mare diferență de scor dintr-o finală CNFA, după diferența din RoBowl I.

RoBowl VI – 2015 – câștigători Bucharest Rebels

În 2015, echipele au fost împărțite în două divizii:

 • Divizia Nord-Vest, formată din: Cluj Crusaders, Timișoara 89ers și Reșița Locomotives.
 • Divizia Sud-Este, formată din: Bucharest Rebels, Bucharest Warriors și Mureș Monsters.

Această ediție de CNFA a reprezentat singura în care Reșița Locomotives a jucat cu lot independent de Timișoara 89ers.

De asemenea, a fost singura ediție în care s-a disputat meciul pentru locurile 5-6, Locomotives impunându-se acasă cu scorul de 14 – 13 împotriva Mureș Monsters.

Seminfala 1 s-a disputat între ocupanta locului I din divizia Sud-Est: Bucharest Rebels și ocupanta locului al II-lea din divizia Nord-Vest: Timișoara 89ers. Bucureștenii s-au impus acasă cu scorul 46 – 0 și au ajuns pentru a treia oară în RoBowl.

Semifinala 2 s-a disputat între ocupanta locului I din divizia Nord-Vest: Cluj Crusaders și ocupanta locului al II-lea din divizia Sud-Est: Bucharest Warriors, Crusaders câștigând cu scorul de 42 – 12.

RoBowl VI a fost cel de-al doilea RoBowl organizat de Cluj Crusaders pe Cluj Arena și singura finală de CNFA difuzată pe un post național de televiziune: TVR 3 și TVR Cluj.

RoBowl VI a reprezentat și meciul cu cel mai mic scor din istoria fotbalului american românesc, Bucharest Rebels reușind să câștige cu scorul de 2 – 0 împotriva gazdelor, obținând cel de-al doilea titlu din 3 prezențe în finală.

RoBowl V – 2014 – câștigători Bucharest Rebels

CNFA 2014 care a precedat RoBowl V, a fost unul dintre cele mai efervescente ediții de campionat, strângând la start nu mai puțin de 8 echipe, fiind necesară împărțirea acestora în două divizii:

 • Divizia Nord-Vest formată din: Timișoara 89ers, Cluj Crusaders, Mureș Monsters și Baia Mare Miners.
 • Divizia Sud-Est formată din: Bucharest Rebels, Bucharest Warriors, Thunder-Wolverines și Bucharest Predators.

Dintre echipele care au luat startul:

 • Baia Mare Miners nu au putut continua campionatul după primul meci acasă, venind în cel de-al doilea meci, împotriva Mureș Monsters, cu 11 jucători la teren, insuficient pentru a juca un meci.
 • Bucharest Predators au fost eliminați din CNFA după primul meci din cauza comportamentului nesportiv și violent al jucătorilor și staff-ului tehnic și a refuzului celorlalte echipe de a disputa meciuri împotriva unei echipe indisciplinate.
 • Thunder-Wolverines, formată din Prahova Thunders și Bucharest Wolverines, a încheiat sezonul regulat cu două înfrângeri, dar nu au avut capacitatea de a juca meciul pentru locurile 5 – 6 împotriva Mureș Monsters.

Semifinala 1 s-a jucat între echipa de pe locul I din divizia Sud-Est: Bucharest Rebels și ocupanta locului al II-lea din divizia: Nord-Vest: Cluj Crusaders. Meciul, disputat pe terenul din cadrul Complexului Sportiv Ion Țiriac din București, terenul pe care și acum Rebels îl folosesc pentru antrenamente și meciuri. Semifinala s-a încheiat cu scorul de 28 – 14 pentru bucureșteni.

Semifinala 2 s-au jucat între clasata de pe locul I din divizia Nord-Vest: Timișoara 89ers care reușise o victorie împotriva Crusaders în sezonul regulat și ocupanta locului al II-lea din divizia Sud-Est: Bucharest Warriors, 89ers ieșind victorioși, cu scorul de 50 – 0.

RoBowl V a reprezentat singura finală de CNFA la care Cluj Crusaders nu a participat până la acel moment. Atât finală mică, cât și RoBowl V, finală mare, s-au jucat pe Stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara, evenimentul fiind organizat de Timișoara 89ers.

RoBowl V s-a încheiat cu scorul de 18 – 12 pentru Bucharest Rebels, în ciuda multor iarzi de penalizare pentru comportament nesportiv și a reprezentat meciul care avea să confirme dominația Rebels din acel an și anii următori.

RoBowl IV – 2013 – câștigători Cluj Crusaders

CNFA 2013 a reprezentat revenirea a două echipe: Timișoara 89ers (care și-a schimbat numele din Lions), după două sezoane de absență și care avea deja în componență jucători Reșița Locomotives și Bucharest Warriors, după un sezon de absență, Warriors reușind să reclădească echipa după ce mare parte din veterani au format Bucharest Rebels.

De asemenea, CNFA 2013 a fost primul an în care meciurile s-au disputat în perioada primăvară – vară, primul meci având loc pe 27 Aprilie, în Clinceni, între Cluj Crusaders și Bucharest Warriors.

Acesta a fost anul care a dat startul marii rivalități bucureștene: Bucharest Warriors vs. Bucharest Rebels, dar și anul în care arbitrajul local începe să se dezvolte, desfășurându-se două clinic-uri de arbitraj la București și la Timișoara.

Neînvinși din acest sezon au ieșit jucătorii de la Cluj Crusaders iar pe locul al II-lea s-a clasat Timișoara 89ers care a pierdut cu 0 – 8 împotriva clujenilor în ultimul meci al sezonului regulat, disputat în Timișoara.

RoBowl IV a reprezentat primul RoBowl disputat pe o arenă mare din România. Evenimentul a fost organizat de Cluj Crusaders și stadionul a fost Cluj Arena, din Cluj-Napoca.

De asemenea, RoBowl IV a fost primul înainte de care s-a disputat finală mică, între ocupantele locurilor III și IV din acel an: Bucharest Rebels și Bucharest Warriors, Rebels ocupând locul al III-lea în clasamentul final, după victoria cu scorul de 40 – 12 din finală mică.

RoBowl IV a fost un meci greu, încheiat cu scorul de 14 – 8 pentru Cluj Crusaders, 89ers acuzând arbitrajul mult timp după acest RoBowl.

RoBowl III – 2012 – câștigători Cluj Crusaders

Campionatul Național de Fotbal American din 2012 a fost unul sărac în echipe, doar 2 aliniindu-se la start, dar 2012 nu a fost unul fericit pentru Bucharest Warriors, o mare parte din lot hotărând să părăsească echipa și să înființeze o nouă echipă în București: Bucharest Rebels.

CNFA 2012 a înseamnat RoBowl III și s-a disputat, ca și în anul precedent, în regim tur-retur, între Cluj Crusaders, singura echipă care a participat la toate edițiile de campionat și nou înființata Bucharest Rebels.

Primul din cele două meciuri s-a disputat acasă la Cluj, pe terenul din Baza Sportivă Apahida din Cluj. Bucureștenii, deși echipă nouă în acte, erau jucători cu experiență și s-au impus cu scorul de 26 – 16.

Returul, disputat pe terenul de rugby din cadrul Complexului Studențesc Tei, ar fi trebuit să fie o formalitate pentru Rebels. Legenda spune că siguranța victoriei a fost atât de mare pentru Rebels, încât cupa care trebuia înmnânată câștigătorilor RoBowl III era gravată cu numele Bucharest Rebels.

Meciul s-a încheiat cu scorul de 20 -7 pentru Crusaders și a reprezentat primul RoBowl câștigat de Cluj Crusaders, după a treia prezență în finală.

RoBowl II – 2011 – câștigători Bucharest Warriors

Cea de-a doua ediție a Campionatului Național de Fotbal American nu a găsit la start decât 2 echipe: Bucharest Warriors și Cluj Crusaders, cele două echipe care se întâlniseră în RoBowl I.

Astfel, RoBowl II a înseamnat întreg CNFA 2011 și s-a jucat în regim tur-retur în toamna lui 2011.

Primul din cele două meciuri s-a disputat la București, pe CSS1 Pajura și s-a încheiat cu victoria bucureștenilor: 14 – 6.

Returul RoBowl II s-a disputat la Cluj, pe stadionul de rugby din cadrul Parcului Sportiv Iuliu Hațieganu, Cluj-Napoca. Meciul s-a încheiat cu scorul de 20 – 15 pentru gazde, dar având în vedere punctaverajul, Bucharest Warriors ies învingători și astfel reușesc să câștige al doilea RoBowl din tot atâtea jucate.

RoBowl I – 2010 – câștigători Bucharest Warriors

Acesta s-a disputat la finalul primei ediții a Campionatului Național de Fotbal American, disputată în 2010. La startul CNFA 2010 au luat parte 4 echipe: Timișoara Lions (fosta denumire Timișoara 89ers), Bucharest Predators, Cluj Crusaders și Bucharest Warriors.

După sezonul regulat, început în Iulie și încheiat în Octombrie, în care toate echipele au jucat între ele, ocupantele locurilor 1 și 2 s-au calificat pentru a juca în prima ediție RoBowl.

Bucharest Warriors a terminat primul sezon CNFA neînfrântă și a intrat favorită în RoBowl, în timp ce Cluj Crusaders, înființată în anul desfășurării acestei ediții de CNFA, a încheiat sezonul pe locul al II-lea, singura înfrângere din sezonul regulat fiind împotriva Bucharest Warriors: 0 – 15, la Cluj.

RoBowl I s-a jucat pe stadionul Ghencea Rugby 2, în București, pe 21 Noiembrie iar scorul final a fost 56 – 12 pentru Bucharest Warriors, împotriva Cluj Crusaders. Florin Cojanu era quarterback la Warriors și Gabriel Pețian era unul dintre antrenorii echipei. La Cluj Crusaders, încă de pe atunci era quarterback #7 Paul Cârja, Paul fiind cel mai longeviv QB titular din CNFA (și singurul din Turda).

P.S. Dacă preiei informații din acest articol sau din materialele adiacente, te rog să pui link către sursă (adică către articol sau către materialele adiacente). Dacă nu vei face acest lucru, îți dorim să nu-ți mai funcționeze concomitent: space-ul de pe tastatură și rotița de la mouse.

Share With:
Rate This Article