HomeCNFANou format pentru comisia de disciplină LEFA
Arbitrii fotbal american pe teren

Nou format pentru comisia de disciplină LEFA

În data de 20 ianuarie 2018, la București, a avut loc a doua ședință în vederea organizării Campionatului Național de Fotbal American – CNFA ediția 2018 precum și a stabilirii unor puncte de acțiune în ceea ce privește organizarea unei federații la care să participe toate echipele implicate în acest fenomen.

Multe aspecte nu au fost definitivate în această ședință și multe detalii nu au fost încă transmise public, dar putem să confirmăm că în ceea ce privește comisia de disciplină, aceasta a suferit schimbări majore.

Comisia de disciplină este parte a Ligii Echipelor de Fotbal American – LEFA (entitate nejuridică), organism care supervizează desfășurarea CNFA. Formarea LEFA a fost inițiată și supervizată de Silviu Duță care inițial a fost Secretar General, ulterior Președinte al LEFA. Chiar dacă nu reprezintă o entitate juridică, ci mai degrabă un acord scris, informal, LEFA a facilitat o mai bună desfășurare a CNFA în decursul celor mai recenți ani și reprezintă primul acord scris între cele mai active echipe de fotbal american din România.

Comisia de disciplină era formată din câte un membru al fiecărei echipe participante la CNFA în anul respectiv și un reprezentant din partea arbitrilor. În caz de egalitate, Președintele LEFA avea vot decizional. Comisia avea drept decizional asupra încălcării regulamentului de disciplină LEFA.

Din cauza voturilor care se depuneau pe principiul „eu votez scăderea penalizării jucătorului tău și tu votezi scăderea penalizării jucătorului meu” precum și a diferitelor relații mai bune sau mai proaste personale între reprezentanții echipelor, s-a descis schimbarea modalității de întocmire a comisiei.

Ovidiu Secu: fost jucător, organizator de echipă, arbitru și inițiatorul proiectului First Down a primit sarcina să propună o comisie de disciplină formată din pasionați ai fotbalului american care nu mai sunt implicați activ într-una din echipe sau în arbitraj. Astfel, alături de el, a mai propus să facă parte din comisie și:

  • Lucian Panduru: fost jucător, redactor, cameraman, editor video First Down
  • Cătălin Cimpanu: fost jucător, unul dintre inițiatorii echipei Iași Sevens (una dintre primele echipe de fotbal american din România, inactivă actualmente) și fost arbitru

Comisia a fost aprobată în unanimitate de către membrii LEFA prin vot.

Nu au fost stabilite amendamentele la regulamentul inițial de disciplină LEFA și nici nu a fost stabilit un regulament de funcționare al comisiei, dar aceștia sunt următorii pași pentru noua comisie.

De asemenea, de menționat că de la organizarea LEFA și până în acest moment, regulamentul de disciplină nu a fost făcut public, chiar dacă fiecare echipă a semnat și a primit o copie a regulamentului de disciplină, astfel încât mare parte dintre cei implicaţi în CNFA (jucători, arbitri, antrenori etc.) nu știu ce nu ar trebui să facă și care sunt penalizările în cazul încălcării.

Vom reveni cu informații pe măsură ce le vom avea.

Share With:
Rate This Article