HomeCNFATimișoara 89ers au forțe proaspete pentru CNFA

Timișoara 89ers au forțe proaspete pentru CNFA

Timişoara 89ers au fost pentru al doilea an consecutiv Vicecampioni ai României la fotbal american. După ce au reuşit, în timpul sezonului regulat din Campionatul Naţional de Fotbal American 2014 (CNFA 2014), să îi învingă pe Cluj Crusaders, echipa în faţa căreia au pierdut finala în 2013, 89ers au fost la un pas de victorie în RoBowl V.

De anul trecut, 89ers au rămas fără membrii Reşiţa Locomotives, echipa alături de care au participat doi ani la rând în CNFA. În ciuda separării lotul s-a mărit, chiar dacă numărul jucătorilor la primul campionat a crescut.

Preşedintele 89ers, Paul Ruja, şi-a rupt din timpul dedicat pregătirilor pentru CNFA 2015 pentru a ne da câteva amănunte legate de echipă şi de ce implică ultima sută de metri înainte de startul campionatului.

Care este statusul economic actual al echipei? S-a îmbunătăţit faţă de anul trecut?

Avem câţiva sponsori şi suntem pe punctul de a intra într-o colaborare cu autorităţile locale.Terenul pe care ne desfăşurăm activitatea este acelaşi ca şi în anii trecuţi iar echipamente avem pentru toţi jucătorii şi câteva în plus pentru cei care se gândesc să încerce acest sport

Costurile de deplasare vor fi, ca şi anii trecuţi, acoperite atât de către club cât şi de către jucători cu speranţa că în urma definitivării colaborări cu autorităţile locale, de anul viitor să numai avem nevoie de contribuţiile jucătorilor.

Care sunt principalele minusuri apărute odată cu despărţirea de lotul Reşita Locomotives şi cum au fost acoperite?

Pentru început, minusul resimţit de noi, cei care am fost colegi cu ei, a fost starea de spirit în care am intrat din cauza acestei despărţiri. Pentru noi, ei făceau parte din familie şi i-am tratat ca atare. În momentul în care ne-am antrenat fără ei a fost ca şi cum lipsea ceva. Am avut însă noroc şi am reuşit să primim o mână de ajutor de la noii noştri colegi care s-au integrat foarte repede în echipă şi în familie, reuşind să astupe lipsurile lăsate de această despărţire.

A fost un plus faptul că RoBowl V s-a jucat la Timişoara?

Semnalele pe care le avem din jurul nostru asta ne spun. Lumea întreabă de noi iar în momentul în care vorbeşti de acest sport foarte mulţi ştiu că există o echipă în oraş şi un campionat naţional.

Care este moralul echipei după al doilea an consecutiv în care aţi ajuns în finală fără a reuşi s-o câştigaţi?

Moralul este unul foarte ridicat. Nu cred că pentru nişte oameni pasionaţi şi încrezători astfel de pierderi pot lăsa urme care să dăinuiască în timp. După finală întradevăr era un moral mai scăzut, dar de care cu fiecare antrenament în plus şi cu fiecare secundă petrecută alături de colegi şi antrenori, am reuşit să scăpăm. Astfel încât, în momentul de faţă, nu ne mai gândim la trecut ci doar la prezent pentru a face lucrurile cât mai bune pas cu pas în vederea unui viitor reuşit.

Cum au decurs recrutările şi care este procentul de jucători aflaţi la primul CNFA în echipă?

Recrutările au decurs surprinzător de bine. Surprinzător în prima fază deoarece ulterior, după cum ziceam şi mai sus, am descoperit că la noi în oraş sunt foarte mulţi oameni la care a ajuns informaţia că există acest sport şi că merită practicat.

În momentul de faţă ne vom prezenta cu un lot care este aproape omogen între jucători cu experienţă şi jucători vechi. Dacă îmi permiteţi o estimare, cam 60/40 este raportul în favoarea celor care au mai jucat şi anul trecut.

Ce părere aveţi despre înfiinţarea LEFA?

Este un lucru bun care sper că va contribui la dezvoltarea acestui sport şi a posibilităţilor de finanţare. În cazul în care există oameni reticienti sau sceptici vis-a-vis de acest subiect, pot să spun doar că sunt nişte oameni limitaţi care nu reuşesc să vadă imaginea de ansamblu.

Orice instituţie oficială formată în jurul şi în legătură cu acest sport este binevenită. Mesajul meu pentru eventuali contestatari sau sceptici este să aibă răbdare şi înţelegere şi pe lângă dezvoltarea propriei echipe să pună umărul împreună cu restul echipelor la consolidarea acestei instituţii.

Ce părere aveți despre noua organizare a CNFA?

Sincer?! Din punctual meu de vedere meciurile tur-retur sunt binevenite şi chiar recomandate deoarece jucătorii trebuie să simtă că avem un campionat, nu doar 2-3 meciuri pe an. Cât despre meciurile inter-conferinţe, nu pot decât să zic că în actuala organizare mi se par inutile în sensul că inclusive acele meciuri trebuiau organizate tur-retur. Mai mult decât atât, era bine să joace toate echipele între ele. Dar, după cum ziceam, este o părere iar minoritarii se supun majorităţii.

Care sunt aşteptările Timişoara 89ers pentru acest an competiţional?

Principalele aşteptări de la acest an sunt consolidarea echipei având în vedere numărul mare de oamenii care se afla la prima participare în CNFA, dezvoltarea relaţiilor de joc şi a comunicării intre coechipieri şi bineînţeles creerea unui nucleu de jucători care să fie format din toţi membrii echipei şi care să aibă la bază principiile promovate de sportul pe care în practicăm: camaraderie, sacrificiu, fair-play şi nu în ultimul rând respect reciproc şi faţă de restul echipelor şi echipei de oficiali.

Share With:
Rate This Article
Discuții