HomeCNFAIstoria RoBowl – Finala Campionatului Național de Fotbal American
Istoria RoBowl - finala campionatului national de fotbal american

Istoria RoBowl – Finala Campionatului Național de Fotbal American

Istoria RoBowl – Finala Campionatului Național de Fotbal American și multe alte detalii despre campionatele trecute, în acest desn articol. Au trecut 9 ani de la prima ediție a finalei Campionatului Național de Fotbal American, intitulată RoBowl.

Numele de RoBowl este format din abrevierea internațională a numelui țării noastre Ro (România) și din sufixul Bowl, sufix venit din tradiția americană a denumirii finalei Naţional Football League (NFL) SuperBowl, ulterior preluat de colegii și de alte ligi american de fotbal american, precum și de ligi și campionate din alte părți ale lumii, toate intitulate Bowls.

RoBowl I – 2010 – Bucharest Warriors

Acesta s-a disputat la finalul primei ediții a Campionatului Național de Fotbal American, disputată în 2010. La startul CNFA 2010 au luat parte 4 echipe: Timișoara Lions (fosta denumire Timișoara 89ers), Bucharest Predators, Cluj Crusaders și Bucharest Warriors.

După sezonul regulat, început în Iulie și încheiat în Octombrie, în care toate echipele au jucat între ele, ocupantele locurilor 1 și 2 s-au calificat pentru a juca în prima ediție RoBowl.

Bucharest Warriors a terminat primul sezon CNFA neînfrântă și a intrat favorită în RoBowl, în timp ce Cluj Crusaders, înființată în anul desfășurării ediției 2010, a încheiat sezonul pe locul al II-lea, singura înfrângere din sezonul regulat fiind împotriva Bucharest Warriors: 0 – 15, la Cluj.

RoBowl I s-a jucat pe stadionul Ghencea Rugby 2, în București, pe 21 Noiembrie iar scorul final a fost 56 – 12 pentru Bucharest Warriors, împotriva Cluj Crusaders. Florin Cojanu era quarterback la Warriors și Gabriel Pețian era unul dintre antrenorii echipei. La Cluj Crusaders, încă de pe atunci era quarterback #7 Paul Cârja, Paul fiind cel mai longeviv QB titular din CNFA (și singurul din Turda).

RoBowl II – 2011 – Bucharest Warriors

Cea de-a doua ediție a Campionatului Național de Fotbal American nu a găsit la start decât 2 echipe: Bucharest Warriors și Cluj Crusaders, cele două echipe care se întâlniseră în RoBowl I.

Astfel, RoBowl II a înseamnat întreg CNFA 2011 și s-a jucat în regim tur-retur în toamna lui 2011.

Primul din cele două meciuri s-a disputat la București, pe CSS1 Pajura și s-a încheiat cu victoria bucureștenilor: 14 la 6.

Returul RoBowl II s-a disputat la Cluj, pe terenul unde Crusaders și-au desfășurat și anul acesta meciurile acasă, stadionul de rugby din cadrul Parcului Sportiv Iuliu Hațieganu, Cluj-Napoca. Meciul s-a încheiat cu scorul de 20 la 15 pentru gazde, dar având în vedere punctaverajul, Bucharest Warriors ies învingători și astfel reușesc să câștige al doilea RoBowl din tot atâtea jucate.

RoBowl III – 2012 – Cluj Crusaders

Campionatul Național de Fotbal American din 2012 nu a fost unul mai bogat în echipe, doar 2 aliniindu-se la start, dar 2012 nu a fost unul fericit pentru Bucharest Warriors, o mare parte din lot hotărând să părăsească echipa și să înființeze o nouă echipă în București: Bucharest Rebels.

CNFA 2012 a înseamnat RoBowl III și s-a disputat, ca și în anul precedent, în regim tur-retur, între Cluj Crusaders, singura echipă care a participat la toate edițiile de campionat și nou înființata Bucharest Rebels.

Primul din cele două meciuri s-a disputat acasă la Cluj, pe terenul din Baza Sportivă Apahida din Cluj. Bucureștenii, deși cu o echipă nouă, erau jucători cu experiență și s-au impus cu scorul de 26 – 16.

Returul, disputat pe terenul de rugby din cadrul Complexului Studențesc Tei, ar fi trebuit să fie o formalitate pentru Rebels. Legenda spune că siguranța victoriei a fost atât de mare pentru Rebels, încât cupa care trebuia înmnânată câștigătorilor RoBowl III era gravată cu numele Bucharest Rebels.

Meciul s-a încheiat cu scorul de 20 -7 pentru Crusaders și a reprezentat primul RoBowl câștigat de Cluj Crusaders, după a treia prezență în finală.

RoBowl IV – 2013 – Cluj Crusaders

CNFA 2013 a reprezentat revenirea a două echipe: Timișoara 89ers (care și-a schimbat numele din Lions), după două sezoane de absență și care avea deja în componență jucători Reșița Locomotives și Bucharest Warriors, după un sezon de absență, Warriors reușind să reclădească echipă după ce mare parte din veterani au format Bucharest Rebels.

De asemenea, CNFA 2013 a fost primul an în care meciurile s-au disputat în perioada primăvară – vară, primul meci având loc pe 27 Aprilie, în Clinceni, între Cluj Crusaders și Bucharest Warriors.

Acesta a fost anul care a dat startul marii rivalități bucureștene: Bucharest Warriors vs. Bucharest Rebels, dar și anul în care arbitrajul local începe să se dezvolte, desfășurându-se două clinic-uri de arbitraj la București și la Timișoara.

Neînvinși din acest sezon au ieșit jucătorii de la Cluj Crusaders iar pe locul al II-lea s-a clasat Timișoara 89ers care a pierdut cu 0 – 8 împotriva clujenilor în ultimul meci al sezonului regulat, disputat în Timișoara.

RoBowl IV a reprezentat primul RoBowl disputat pe o arenă mare din România. Evenimentul a fost organizat de Cluj Crusaders și stadionul a fost Cluj Arena, din Cluj-Napoca.

De asemenea, RoBowl IV a fost primul înainte de care s-a disputat finală mică, între ocupantele locurilor III și IV din acel an: Bucharest Rebels și Bucharest Warriors, Rebels ocupând locul al III-lea în clasamentul final, după victoria cu scorul de 40 – 12 din finală mică.

RoBowl IV a fost un meci greu, încheiat cu scorul de 14 – 8 pentru Cluj Crusaders, 89ers acuzând arbitrajul mult timp după acest RoBowl.

RoBowl V – 2014 – Bucharest Rebels

CNFA 2014 care a precedat RoBowl V, a fost unul dintre cele mai efervescente ediții de campionat, strângând la start nu mai puțin de 8 echipe, fiind necesară împărțirea acestora în două divizii:

  • Divizia Nord-Vest formată din: Timișoara 89ers, Cluj Crusaders, Mureș Monsters și Baia Mare Miners.
  • Divizia Sud-Est formată din: Bucharest Rebels, Bucharest Warriors, Thunder-Wolverines și Bucharest Predators.

Dintre echipele care au luat startul:

  • Baia Mare Miners nu au putut continua campionatul după primul meci acasă, venind în cel de-al doilea meci, împotriva Mureș Monsters, cu 11 jucători la teren, insuficient pentru a juca un meci.
  • Bucharest Predators au fost eliminați din CNFA după primul meci din cauza comportamentului nesportiv și violent al jucătorilor și staff-ului tehnic și a refuzului celorlalte echipe de a disputa meciuri împotriva unei echipe indisciplinate.
  • Thunder-Wolverines, formată din Prahova Thunders și Bucharest Wolverines, a încheiat sezonul regulat cu două înfrângeri, dar nu au avut capacitatea de a juca meciul pentru locurile 5 – 6 împotriva Mureș Monsters.

Semifinala 1 s-a jucat între echipa de pe locul I din divizia Sud-Est: Bucharest Rebels și ocupanta locului al II-lea din divizia: Nord-Vest: Cluj Crusaders. Meciul, disputat pe terenul din cadrul Complexului Sportiv Ion Țiriac din București, terenul pe care și acum Rebels îl folosesc pentru antrenamente și meciuri, s-a încheiat cu scorul de 28 – 14 pentru bucureșteni.

Semifinala 2 s-au jucat între clasata de pe locul I din divizia Nord-Vest: Timișoara 89ers care reușise o victorie împotriva Crusaders în sezonul regulat și ocupanta locului al II-lea din divizia Sud-Est: Bucharest Warriors, 89ers ieșind victorioși, cu scorul de 50 – 0.

RoBowl V a reprezentat singura finală de CNFA la care Cluj Crusaders nu a participat. Atât finală mică, cât și RoBowl V, finală mare, s-au jucat pe Stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara, evenimentul fiind organizat de Timișoara 89ers.

RoBowl V s-a încheiat cu scorul de 18 – 12 pentru Bucharest Rebels, în ciuda multor iarzi de penalizare pentru comportament nesportiv și a reprezentat meciul care avea să confirme dominația Rebels din acel an și anii următori.

RoBowl VI – 2015 – Bucharest Rebels

Și în 2015, echipele au fost împărțite în două divizii:

  • Divizia Nord-Vest, formată din: Cluj Crusaders, Timișoara 89ers și Reșița Locomotives.
  • Divizia Sud-Este, formată din: Bucharest Rebels, Bucharest Warriors și Mureș Monsters.

Această ediție de CNFA a reprezentat singura în care Reșița Locomotives a jucat cu lot independent de Timișoara 89ers.

De asemenea, a fost singura ediție în care s-a disputat meciul pentru locurile 5-6, Locomotives impunându-se acasă cu scorul de 14 la 13 împotriva Mureș Monsters.

Seminfala 1 s-a disputat între ocupanta locului I din divizia Sud-Est: Bucharest Rebels și ocupanta locului al II-lea din divizia Nord-Vest: Timișoara 89ers. Bucureștenii s-au impus acasă cu scorul 46 – 0 și au ajuns pentru a treia oară în RoBowl.

Semifinala 2 s-a disputat între ocupanta locului I din divizia Nord-Vest: Cluj Crusaders și ocupanta locului al II-lea din divizia Sud-Est: Bucharest Warriors, Crusaders câștigând cu scorul de 42 – 12.

RoBowl VI a fost cel de-al doilea RoBowl organizat de Cluj Crusaders pe Cluj Arena și singura finală de CNFA difuzată pe un post național de televiziune: TVR 3 și TVR Cluj.

RoBowl VI a reprezentat și meciul cu cel mai mic scor din istoria fotbalului american românesc, Bucharest Rebels reușind să câștige cu scorul de 2 – 0 împotriva gazdelor, obținând cel de-al doilea titlu din 3 prezențe în finală.

RoBowl VII – 2016 – Bucharest Rebels

CNFA 2016 a însemnat revenirea la sezonul regulat fără divizii, la startul campionatului luând parte doar 5 echipe: Bucharest Rebels, Cluj Crusaders, Bucharest Warriors, Timișoara 89ers și Mureș Monsters și a reprezentat formatul pe care l-am avut în 2017 și anul acesta.

De asemenea, 2016 a reprezentat anul în care FirstDown a început să transmită primele meciuri live: Ovidiu Secu ocupându-se de comentariu și Lucian Panduru de imagine.

Semifinala 1 s-a disputat între ocupanta locului al II-lea din sezonul regulat: Cluj Crusaders și ocupanta locului al III-lea: Timișoara 89ers, scorul încheindu-se 34 – 32 pentru Crusaders.

Semifinala 2 s-a disputat între ocupanta locului I din sezonul regulat: Bucharest Rebels care a încheiat sezonul fără înfrângeri și ocupanta locului al IV-lea: Bucharest Warriors, Rebels impunându-se cu scorul de 50 – 12.

Astfel, RoBowl VII a însemnat reiterarea RoBowl VI, cu diferența că meciul avea să se dispute în București, pe Stadionul de Rugby Steaua. De organizarea acestei ediții s-a ocupat Silviu Duță cu ajutor din partea lui Bogdan Negrei, unul dintre oamenii de bază ai Bucharest Rebels la momentul respectiv.

În privința scorului, RoBowl VII nu a semănat cu finala precedentă. Rebels s-au impus fără drept de apel cu scorul de 46 – 18, reprezentând cea mai mare diferență de scor dintr-o finală CNFA, după diferența din RoBowl I.

RoBowl VIII – 2017 – Cluj Crusaders

Ca și în 2016, la startul CNFA 2017 au luat parte aceleași 5 echipe: Cluj Crusaders, Bucharest Warriors, Timișoara 89ers, Mureș Monsters și Bucharest Rebels.

A fost anul în care supremația Bucharest Rebels, echipă neînvinsă în CNFA din 2013, a dat semne de cădere. În sezonul regulat au pierdut în fața Cluj Crusaders cu scorul de 18 la 19 și au pierdut semifinala 2, jucată de pe locul al II-lea, împotriva ocupantei locului al III-lea, Bucharest Warriors, cu scorul de 42 la 22.

După semifinala 2, Rebels a fost eliminată din CNFA, a doua echipă după Bucharest Predators în CNFA 2014, din cauza comportamentului nesportiv care a dus la refuzul corpului de arbitrii de a-i mai arbitra.

Semifinala 1 s-a disputat între ocupanta locului I din sezonul regulat: Cluj Crusaders și ocupanta locului al IV-lea, Timișoara 89ers, meci încheiat cu victoria clujenilor, scor 22 – 7.

Finală mică s-a disputat astfel între Timișoara 89ers și Mureș Monsters, ajunsă acolo, în ciuda lipsei victoriilor în sezonul regulat, datorită eliminării Bucharest Rebels. 89ers au reușit să câștige cu scorul de 17 – 7.

RoBowl VIII a reprezentat revenirea Bucharest Warriors în finală CNFA, după 5 ani de absență, meciul fiind organizat de Warriors pe Stadionul Orășenesc din Buftea. Crusaders au reușit să câștige cel de-al treilea titlu de campioană pe stadionul din Buftea, cu scorul de 17 – 12.

RoBowl XI – 2018 -?

CNFA 2018 a găsit la start aceleași cinci echipe ca în precedenții doi ani: Cluj Crusaders, Bucharest Rebels, Timișoara 89ers, Bucharest Warriors și Mureș Monsters.

Pentru prima dată, una dintre echipe a avut în componență jucători și antrenori profesioniști (cu contracte), Bucharest Rebels aducând 3 jucători americani, 2 jucători polonezi și un antrenor american.

De asemenea, a reprezentat anul în care echipele de juniori înființate la Bucharest Warriors și Mureș Monsters au dat roade, în echipele mari fiind încorporați jucători de la juniori.

Nu în ultimul an, 2018 este anul în care prima jucătoare de fotbal american și-a făcut debutul printre băieți. #42 Anna Vazou a jucat pentru Timișoara 89rs.

CNFA 2018 a reprezentat însă și primul an în care echipa Mureș Monsters a fost nevoită să renunțe la ultimul meci din sezonul regulat din lipsa personalului necesar.

Semifinala 1 s-a jucat între ocupanta locului al II-lea: Bucharest Rebels și ocupanta locului al III-lea: Timișoara 89ers, Rebels reușind să ajungă în finală după o victorie cu scorul 42 – 0.

Semifinala 2 s-a disputat între ocupanta locului I: Cluj Crusaders, neînvinsă în ediția 2018 a CNFA și ocupanta locului al IV-lea: Bucharest Warriors, Crusaders câștigând acasă cu scorul de 43 – 28.

RoBowl IX și înainte de el, finală mică, se va juca pentru prima dată într-un oraș în care nu s-a mai disputat niciun alt meci de fotbal american în sezonul competițional curent: Reșița, pe stadionul din Valea Domanului: Stadionul Mircea Chivu, organizatori fiind Reșița Locomotives.

RoBowl IX reprezintă cel de-al optulea, din nouă RoBowl-uri, la care participă Cluj Crusaders și al cincilea, din șapte RoBowl-uri organizate de la formarea Bucharest Rebels, la care Rebels participă.

De asemenea, RoBowl IX reprezintă cea de-a patra întâlnire dintre cele două echipe în finala CNFA, Rebels având două victorii din cele trei RoBowl disputate împotriva Crusaders până acum.

Echipa care va câștiga pe 30 iunie, va aduce în palmares al 4-lea RoBowl câștigat, prima echipă din România care va reuși acest lucru.

RoBowl IX, cât și finala mică, vor fi transmise live pe: live.firstdown.ro

Share With:
Rate This Article