HomeDiverseFotbalul american are viitor

Fotbalul american are viitor

Acum 10 ani, Constanța Sharks a fost gazda Bucharest Warriors, în primul meci de fotbal american din România. De atunci s-au disputat alte 179 meciuri în care au fost implicate echipe românești, multe dintre ele contând pentru cele 8 ediții ale Campionatului Național de Fotbal American.

Deși nu avem o istorie prea bogată, putem spera la un viitor mai bun. Investirea de resurse în programele de copii și juniori este cheia.

Mai multe echipe au încercat să atragă copiii spre acest sport. Cluj Crusaders a organizat chiar turnee de Flag Football pentru copii. Din lipsă de fonduri, timp sau personal, programele au fost însă întrerupte.

Bucharest Warriors pare să fi găsit formula câștigătoare. Programul lor de copii și juniori a început să-și arate succesul odată cu participarea în 2016 la Campionatul European de Flag Football U15 din Serbia. Echipa a ocupat locul 7 și a avut un jucător selecționat în echipa turneului.

Anul acesta, sub comanda lui Răzvan Matache, s-au intensificat antrenamentele de tackle și am avut chiar plăcearea de a-i vedea pe copii la treabă. Prezența echipei U16 la Festivalul Sporturilor Americane a fost poate cel mai important eveniment din cadrul festivalului. Au disputat un meci demonstrativ în compania Bucharest Titans U18. Totul a culminat cu meciul amical disputat la Târgu Mureș în compania Mureș Monsters U18.

Warriors au cel mai de succes program, dar celelalte echipe vin puternic din spate. Rebels au lansat la începutul anului Floreasca Rebel Pugs și au reușit să strângă mai mulți copii pe care să îi inițieze în tainele fotbalului american. Celelalte echipe atrag și ele copii și așteptăm cu nerăbdare o competiție de flag football între copiii echipelor din România.

Sperăm ca peste alți 10 ani să putem discuta despre competiții naționale la nivel de copii și juniori și un număr cât mai mare de echipe.

Share With:
Rate This Article