HomeInternaționaleInterviu cu Patrick Donahue, europlayer la Green Bay Packers

Interviu cu Patrick Donahue, europlayer la Green Bay Packers

După ce Anthony Dable semnează în februarie 2016 un contract cu New York Giants şi după ce, cu ocazia selecţiei anuale NFL Draft, un alt jucător din Liga Germană de Fotbal American (GFL) face istorie, devenind primul jucător internaţional care ajunge direct de la o echipă europeană în liga profesionistă nord-americană, la Minnesota Vikings, o altă surpriză plăcută pentru fotbalul american din Europa se produce la scurt timp după încheierea Draft-ului: Patrick C. Donahue, wide-receiver la aceeaşi echipă cu Moritz Böhringer (Schwäbisch Hall Unicorns), primeşte o invitaţie de a participa la tabăra de pregătire pentru jucători începători în fotbalul profesionist, rookie mini-camp, din partea celebrei echipe din NFL, Green Bay Packers.

Patrick este un nume cunoscut în GFL, unde a jucat pentru mai multe echipe şi unde a făcut de toate, jucând ca şi running back, receiver, defensive back şi safety. Mai mult, şi-a ajutat adesea colegii şi din postura de antrenor.

Înainte de experienţa germană, Patrick a jucat fotbal în colegiu şi nereuşind să fie selecţionat după absolvire, a profitat la maxim de şansa de a juca în Europa, reuşind să atragă atenţia scout-erilor americani asupra sa, după un sezon 2015-2016 de excepţie la Schwäbisch Hall Unicorns. Patrick este în mod definitiv o armă ofensiva pentru orice echipă, putând juca atât slot cât şi outside receiver şi îi place să se compare cu Percy Harvin ca stil şi viteză. Patrick ar putea să le fie astfel de folos celor de la Packers atât ca receiver cât şi în special teams.

Mai jos găsiţi interviul acordat de Patrick C. Donahue pentru FirstDown.ro şi pentru pasionaţii de fotbal american din România:

Felicitări pentru ceea ce ai reuşit, Patrick. Eforturile tale au dat rezultate. În primul rând, spune-ne câte ceva despre cariera ta în Europa şi descrie-ne experienţa trăită cu Schwäbisch Hall Unicorns.

Vă mulţumesc, apreciez cuvintele de laudă. Am avut norocul de a-mi începe cariera într-un oraş grozav, plin cu oameni incredibili – asta s-a întâmplat când am început să joc pentru Lübeck Cougars (n.a. – una dintre cele mai vechi echipe din Germania, echipa Cougars a fost fondată 1989 în Lübeck, oraş hanseatic din nordul Germaniei, în urma desfiinţării echipei locale TuS Outlaws (1987) şi activează în prezent în liga a doua germană; Cougars au reuşit să urce în GFL în 2012 şi chiar să învingă cea mai galonata echipa germana, Braunschweig Lions, dar nu au reuşit să rămână în prima ligă decât un sezon).

A fost o experienţă diferită de ceea ce m-am aşteptat şi aş putea spune că a fost mai mult de atât. Am jucat de ambele părţi ale mingii în majoritatea timpului şi permanent în special teams. Atunci când trebuie să-ţi împingi corpul la fiecare joc peste limitele pe care le cunoşteai, capeţi un altfel de respect pentru joc.

Experienţa pe care am avut-o la Schwäbisch Hall Unicorns a fost diferită pentru că am putut fi mai mult un jucător şi să fiu sprijinit de un antrenor desemnat, în loc să îmi împart timpul între joc şi rolul meu de antrenor sau de asistent al antrenorului, pregătindu-mă pentru 2 sau chiar 3 poziţii diferite de joc. Nu spun că asta ar fi un aspect negativ, vreau doar să îmi exprim admiraţia pentru echipele din ligile inferioare, care trebuie să se descurce cu ceea ce au la îndemână.

În primul meu an la Unicorns am fost norocos să avem scheme foarte bune de returnare şi colegi foarte buni, ceea ce a făcut că jocul meu ca returner să fie apreciat.

Te rog, povesteşte-ne cum ai primit invitaţia de la Green Bay Packers, care sunt primele tale impresii, cum au reacţionat colegii tăi de la Unicorns la aflarea veştii? Ce te aşteaptă în următoarele săptămâni şi care sunt gândurile tale acum la început de câmp?

Cum am primit invitaţia… ei bine, un om extraordinar, proprietarul platformei Draft Diamonds a văzut nişte material video cu mine, a observat că muncesc mult şi a considerat nivelul meu ca fiind destul de bun pentru a putea juca în NFL. Fără el şi fără platforma lui de recrutare, şansele mele de a fi băgat în seamă de echipele din NFL erau practic nule.

Totul s-a întâmplat peste noapte. Dintr-o dată am auzit că cei de la Packers sunt interesaţi de mine. Timp de două săptămâni nu am mai auzit nimic şi pe urma mi s-a spus că vor să mă invite pentru o probă. A mai trecut o săptămână şi pe urmă am primit invitaţia pentru mini-camp.

Echipa mea de la Unicorns, colegi şi antrenori au fost desigur foarte fericiţi pentru mine dar în acelaşi timp şi trişti pentru că urmau să piardă un alt jucător atât de aproape de începutul campionatului (n.a. pe lângă Moritz Böhringer). În următoarele zile doresc să le arăt antrenorilor (n.a. de la Packers) că pot aduce o contribuţie importantă echipei, atât pe teren cât şi înafara lui.

Crezi că acesta ar putea fi începutul unui curent favorabil recrutării şi selectării mai consistente de jucători de fotbal american din Europa?

Cred ca NFL Europe a existat cu un motiv, a existat pentru că sunt jucători internaţionali care pot juca fotbal american la un nivel foarte înalt. Cred că… faptul că anul acesta mai mulţi europlayers au fost invitaţi sau selectaţi de echipe din NFL este doar începutul!

Ţii legătura cu ceilalţi jucători din GFL care au fost recrutaţi sau care au semnat cu echipe din NFL, în mod special cu Anthony Dablé şi Moritz Böhringer? Aţi vorbit între voi în timpul acestor zile incredibile? Ştiu că e încă devreme, dar te vezi pe tine şi poate pe ceilalţi jucători pe care i-am menţionat în rol de ambasadori în încercarea de a apropia fotbalul american din Europa şi din Statele Unite? Şi nu în ultimul rând, te-ai întoarce să joci sau să antrenezi în Europa?

Sunt în contact cu Moritz, Tyler Davis (n.a. receiver din GFL care a semnat un contract reserve/future cu Miami Dolphins în ianuarie 2016 dar care a fost eliberat de Dolphins în aprilie) şi Donald Russell (n.a. running back care a activat în sezonul 2015-2016 la Dresden Monarchs în GFL şi care a semnat imediat după încheierea draft-ului un contract cu New York Giants), ne-am sprijinit reciproc în această perioadă.

Desigur ca eu cred lucrul acesta, noi am devenit practic deja ambasadori ai acestui sport în momentul în care am trecut oceanul ca să ne arătăm respectul şi dragostea pentru fotbalul american. Eu unul vreau să mă asigur că pasiunea mea pentru acest sport este evidentă în orice aspect al activităţii mele, dacă e vorba de timpul pe care îl aloc ca să schimb pase cu copiii care mă aşteaptă după fiecare meci sau de cel pe care îl petrec cu fanii sportului.

Nu pot să vă spun încă dacă aş reveni ca jucător sau antrenor sau deloc, dar pot să vă spun asta: am o familie pentru totdeauna atât în nordul cât şi în sudul Germaniei şi îi voi vizita cât de curând.

Doresc succes şi fotbalului din România şi sper să aud cât de curând de jucători crescuţi în România care să joace fotbal american la cel mai înalt nivel. Uraţi-mi succes, mă aşteaptă studiul unui playbook dens şi complicat dar mă bucur că am reuşit să vă răspund la întrebări, e ultimul interviu pe care am putut să îl dau înainte de a fi obligat să urmez regulile de PR ca şi rookie al unei echipe din NFL. Ne auzim în curând!

Mulţumim Patrick, succes şi aşteptam să te vedem pe teren cât de curând!

Sursă foto: Patrick C. Donahue / Manfred Löffler.

Share With:
Rate This Article
Discuții