HomeJucătoriDe vorbă cu Mihnea Săvuică

De vorbă cu Mihnea Săvuică

Am avut ocazia să vorbim cu Mihnea Săvuică pentru a ne povesti mai multe despre ce face la Lancashire Academy of American Football. Cu el am vorbit si anul trecut cand a plecat de la Bucharest Warriors şi a ajuns in Anglia, la Lancashire Wolverines.

Acum că a trecut ceva timp de când te-ai alăturat echipei Lancashire Wolverines, ce părere ai despre nivelul de pregătire de acolo?

Lancashire Wolverines face parte din Lancashire Academy of American Football. Această academie este compusă din mai multe echipe, juniori, senior și echipe de facultate. Sezonul acesta am avut ocazia să fiu antrenor pentru una din echipele de facultate, UCLan (University of Central Lancashire) Rams. La Wolverines sunt 2 antrenamente pe săptămână, unul teoretic și unul practic. La Rams sunt 3 zile a câte 3 ore pe săptămâna, 2 ore teorie, și 7 ore practică.

Nivelul întregii academii este extrem de ridicat și competitiv, de la cei mai mici la cei mai bătrâni, toți concurează pentru a fi starteri. Rookies sunt mereu încurajați să învețe și să dea tot ce e mai bun pentru a deveni titulari, iar veteranii sunt mereu împinși spre a își depăși limitele. Pregătirea este atât pe teren, dar mai ales în afară lui.

În Anglia, majoritatea jucătorilor au deja câțiva ani buni de experiență și sală. Avem foarte mulți antrenori personali care sunt și jucători, și care ajută constant echipă să devină mai bună pe plan fizic. De asemenea, petrecem zeci de ore analizând materiale video de la antrenamente și de la echipe adverse. Materialele video sunt analizate individual și mai apoi colectiv. Deși este doar un hobby pot spune din experiență că aici fotbalul american este tratat cât se poate de profesionist și este văzut că un lifestyle, nu ca un hobby.

În prezent ce post ocupi în cadrul echipei?

Din păcate din cauza mai multor acidentari, și a unei lipse majore de timp am decis să iau o pauză. Am fost safety și ajutorul coordonatorului defensiv sezonul trecut și voiam să revin pe poziția de safety și să încerc antrenor de safety. Până de curând am fost antrenor de QB la Rams unde am avut un sezon de 8-0 și o înfrângere în playoffs în ultimile 3 secunde.

După o perioadă de vindecare și terminare a examenlor finale de la facultate, voi reveni pentru a participa în a doua jumătate a sezonului. Mă voi axă mai mult pe a antrena decât a jucă în acest sezon.

Anul trecut aveai un target. Cum a progresat şi cum s-a modificat?

Targeturile mele de anul trecut erau să câștig BritBowl alături de Wolverines și să ajung în World Team. Aceste două targeturi au rămas, cu mențiunea că acum vreau să fiu antrenor mai degrabă decât jucător. La aceste targeturi se mai adaugă câștigarea UniBowl alături de Rams și plecarea în state pentru a studia football coaching.

Am fost foarte aproape de câștigarea BritBowl și UniBowl dar din păcate nu am finalizat încă aceste trageturi. După finalizarea celor două mă voi axa pe a încerca să ajung coach pentru World Team. După terminare facultății aici, vreau să plec în SUA pentru a studia o facultate de football coaching. În concluzie, acum toate targeturile mele sunt ca și antrenor, nu ca și jucător.

Cum reușești să împaci viața personală cu viața profesională?

Cum spuneam și mai devreme, aici football este un “job” mai mult decât un hobby. În perioadă cât am antrenat la Rams, dedicam echipei în jur de 20 de ore pe săptămâna (9 ore antrenamente, 6 drum, 5 analiză video De asemenea, atât Wolverines cât și Rams sunt în orașe diferite față de unde stau și studiez eu iar drumul și navetă îmi consumă foarte mult timp. În primele 2 trimestre şcolare am sacrificat majoritatea timpului personal pentru fotbal american, dar acum am nevoie de tot timpul posibil pentru a mă pregăti pentru examenele finale.

În încheiere ce sfaturi dai tinerilor care se apucă de acest sport?

Cel mai important sfat din partea mea este: învață tehnicile corect de la început. Eu am avut foarte multe acidentari pentru că nu am avut tehnică de tackle corectă de la bun început.

Iar al doilea sfat ar fi: Have fun. Nu trebuie să joci cu ură sau cu dorință de a îți răni adversarii, ci trebuie să joci cu dragoste și pasiune pentru acest sport și să te distrezi. Have fun, but safety comes first.

Sursă foto: Charlotte Bolton Photography

Share With:
Rate This Article
Discuții