HomeJucătoriJared Stokes, americanul de la Timișoara 89ers

Jared Stokes, americanul de la Timișoara 89ers

Jared StokesJared Stokes este născut şi crescut în Statele Unite ale Americii. A venit în România în 2014 cu soţia sa, Simona, româncă pe care a întâlnit-o în SUA şi cu care s-a căsătorit în 2008. După mai bine de 5 ani în care au trăit împreună în SUA, s-au hotărât să se mute în Timişoara cu cele două fete, Sara şi Ana. În Timişoara, Jared lucrează ca Project Manager la Flextronics.

Nu a jucat niciodată fotbal american organizat în State, dar a jucat în echipele de liceu (varsity teams – cel mai înalt nivel) de baschet, baseball şi tenis. Deşi nu a jucat fotbal american organizat niciodată, după cum ne-a declarat, fotbalul american este ca „soccer-ul sau fotbalul în România, este jucat în parcuri şi în curţile caselor. Mă jucam săptămânal cu prietenii din cartier.

Este un fan Steelers şi Penn State Nittany Lions şi a început să joace la Timişoara 89ers odată cu Campionatul Naţional de Fotbal American din 2015 aşa că a trebuit să îi luăm un interviu, să aflăm cum se vede fotbalul american în România şi dezvoltarea lui pe plan local, prin ochii unui jucător nativ.

Când ai început să joci pentru Timişoara 89ers?

Am inceput să joc pentru 89ers în 2015. Am auzit despre echipa de fotbal american în primăvara lui 2014. Am fost în tribune la finala din 2014 de la Timişoara şi am decis că, dacă se va ivi ocazia, mă voi înscrie în echipă.

Ai şi alt rol în echipă în afară de acela de jucător?

Am fost strong safety titular şi am participat şi la echipa specială. Din cauza accidentărilor am fost pentru o scurtă perioadă şi quarter back. Sunt unul dintre căpitanii echipei şi am participat la planificarea strategiei defensive.

Ce părere ai despre nivelul fotbalului american în România?

Sunt foarte încântat de creşterea fotbalului american în România. Este un sport despre care mare parte din populaţie n-a auzit până acum, cu atât mai mult să îl vadă practicat la televizor. În America, toată lumea ştie sportul. Copii cresc urmărind meciurile, jucându-se în parcuri şi înscriindu-se în ligi organizate încă de la vârsta de 6 ani. Serile de vineri sunt cunoscute ca serile de fotbal american de liceu, sâmbetele sunt zilele fotbalului american de colegiu iar duminicile sunt rezervate pentru NFL. Este acelaşi mod în care oamenii cunosc şi au o pasiune pentru fotbal (soccer) aici, în România.

Sper ca fotbalul american să crească an de an, dar va mai trece timp până când acesta va ajunge la un nivel la care toată lumea va ştii despre fotbal american. Prin comparaţie, Liga Germana de Fotbal American (GFL – cunoscută şi ca American Football Bundesliga) a fost formată în 1979.

Care sunt elementele bune şi care sunt elementele care se pot îmbunătăţi în fotbalul american românesc?

Cel mai bun lucru despre fotbalul american românesc este pasiunea jucătorilor. Oamenii ăştia nu joacă pentru bani, nu joacă pentru a deveni faimoşi; joacă pentru că iubesc acest sport şi sunt în stare să facă multe sacrificii pentru a participa. Această pasiune crează o legătură între coechipieri cât şi între jucători de la echipe adverse. Pasiunea coechipierilor mei mă îndeamnă să devin mai bun, să ignor durerea, să dau tot ce pot şi să nu renunţ niciodată.

Am văzut, de asemenea, pasiunea aribtrilor. „Zebrele” întotdeauna au o reputaţie proastă pentru că este uşor să pui sub semnul întrebării fiecare decizie şi nu este cinstit. Oamenii ăştia umblă prin toată ţara în fiecare săptămână pentru a participa la un sport pe care-l îndrăgesc. Apreciez dedicarea pe care o arată şi îi voi respecta mereu.

În privinţa îmbunătăţirilor, aş vrea ca liga să se ocupe mai multe de marketing. Aş vrea să văd un parteneriat cu o televiziune locală sau să difuzeze măcar meciurile live, pe internet. Asta ar aduce un mare plus de vizibilitate care va crea interes între posibili viitori jucători şi investitori.

Care crezi că sunt principalele acţiuni care trebuie luate pentru ca fotbalul american să continue să crească în România?

Bani, pur şi simplu. Banii vor deschide toate căile necesare pentru creşterea acestui sport. Mai mulţi bani aduc echipamente mai bune, uniforme mai bune, locaţii de antrenament mai bune, stadioane de meci mai bune. Mai mulţi bani pot ajuta şi la o expunere mai bună la TV, radio şi internet. Echipamente, uniforme, locaţii de antrenament, stadioane de meci mai bune şi expunere mai bună atrag mai mulţi jucători. Odată cu creşterea numărului de jucători creşte competitivitatea pentru poziţia de titular şi astfel calitatea sportului atrăgând astfel şi mai mulţi bani. Totul este conectat, fără o parte nu le poţi obţine pe celelalte.

Deci, cu acest tandem, bani-vizibilitate în gând, crezi că fotbalul american în România merge în direcţia bună şi care ar fi cei mai indicaţi paşi pentru a ajunge mai repede la un nivel de vizibilitate asemănător cu rugbiul sau basketul în România?

Nu ştiu care este statutul actual al ligii sau cum este condusă. Aş vrea să văd un comitet de conducere care tratează liga ca un sport profesionist cu divizii pentru regulament, finanţe, drepturile şi obligaţiile jucătorilor, marketing etc. Expunere la nivel larg şi credibilitatea pot fi construite doar în timp, dar este important să începi cu dreptul deoarece acesta este un sport necunoscut şi primele impresii proaste sunt greu de depăşit. Trebuie să dezvoltăm acest sport având la bază pasiunea jucătorilor, antrenorilor, arbitrilor şi tuturor celorlalte persoane implicate în acest sport.

Share With:
Rate This Article
Discuții