HomeJucătoriPopescu Radu, transfer românesc în Franța

Popescu Radu, transfer românesc în Franța

Popescu Radu Cristian este un tânăr de 21 de ani, jucător de fotbal american, ajuns după multă muncă şi devotament la una dintre echipele Diviziei a 2-a, Conferinţa de Sud a Campionatului Naţional de Fotbal American Francez, mai exact, la Iron Mask din Cannes.

Cu ajutorul Bucharest Warriors, echipă la care a jucat pentru un sezon în România, am reuşit să luăm legătura cu el pentru a afla cum a ajuns acolo şi care sunt condiţiile pe care le-a găsit.

De cât timp practici fotbalul american?

M-am apucat de acest sport acum un an, un an și ceva, în februarie 2014 dacă îmi aduc bine aminte.

Cum ai ajuns să practici fotbalul american?

Deşi nu obişnuiesc să mă uit la televizor, totul a început într-o zi în care tot schimbând programele am nimerit pe unul în care rula un film cu fotbal american. Mi s-a părut interesant şi am decis să mă uit în continuare. Ideea filmului reprezenta nişte copii mai puţin norocoşi, născuţi în ghetourile americane, care prin multă dedicaţie şi mult antrenament reuşeau să obţină o bursă la un colegiu de prestigiu şi să îşi schimbe viața. Aceea a fost o idee care m-a fascinat. Şi aşa, acest film m-a pus pe gânduri, punându-mi întrebarea dacă practicând acest sport voi obţine vreodată şansa care li s-a oferit lor. Şi aşa am decis să îl practic.

De ce ai ales Bucharest Warriors?

Am ales Bucharest Warriors din mai multe motive: primul lucru care m-a atras a fost site-ul lor oficial care mi s-a părut foarte complex, ceea ce mi-a oferit încredere. Al doilea motiv a fost faptul că sunt primul club de fotbal american înfiinţat în România, meciurile internaţionale organizate de aceştia şi expunerea pe care o au în Europa. Acestea au fost lucrurile care mi-au influenţat alegerea.

De la bun început ai fost linebacker sau ai jucat şi pe alte poziţii?

Da, prima mea poziţie a fost ca middle linebacker, jucată într-un amical organizat împotriva celor de la Mureş Monsters, aceasta fiind schimbată ulterior cu o alta, jucând astfel până la sfârşitul sezonului ca defensive end şi defensive tackle.

Cum s-a ajuns la discuţii cu Iron Mask Cannes?

După primul meu sezon jucat am decis să îmi fac un video cu cele mai bune faze ale mele, acesta trimiţându-l mai multor cluburi din Europa. Prima echipă care mi-a răspuns a fost Munich Cowboys, care făcuseră nişte schimbări şi au decis să aducă ca şi head coach un fost jucător în NFL şi NFL Europe, acesta performând ca şi defensive tackle. După ce mi-a analizat video-ul, mi-a spus că am potenţial şi m-a invitat la antrenamente cu echipa lor principală. După o săptămână de antrenamente acesta mi-a spus că şi-ar dori să mă aibe la echipă, dar datorită faptului că el vrea să aducă trei americani nu ar avea momentan fonduri şi nu m-ar putea ajuta cu nimic, aşa că am decis că nu pot sta.

După aceştia, am primit mai multe oferte, din Germania Divizia a 3-a, Austria D2 şi în cele din urmă din Franţa D2 pe care am şi decis să o accept. Aceasta fiind cea mai bună ofertă.

Vei rămâne acolo doar pe durata campionatului sau este o mutare definitivă în Franţa?

Contractul şi înţelegerea cu aceştia este pe 6 luni, adică întregul sezon. Încă nu m-am hotărât dacă după terminarea campionatului voi rămâne aici sau dacă la anul mă voi reîntoarce în Franţa. Este o decizie pe care aş vrea să o iau la sfârşitul campionatului, acuma fiind prea devreme.

Care a fost oferta celor de la Ion Mask Cannes?

Aceştia mi-au asigurat următoarele: bilete de avion dus-întors, un apartament, mâncare, telefon, internet, sala plus antrenor personal şi nişte bani de buzunar sub forma unui job part-time. Job-ul part-time este necesar deoarece comisia nu lasă cluburile să plătească jucătorii europeni. În urma acestui job câştig între 500 şi 800 euro pentru care ar trebui să muncesc între 5 şi 8 zile pe lună.

Care sunt condiţiile de antrenament?

Condiţiile sunt foarte bune, antrenamentele se desfăşoară seara de la 19:00-21:30, înaintea noastră de la 18:00 având cadeții de 14-16 ani.

Antrenamentele sunt foarte intense. Începem cu o încălzire de vreo 30 de minute, apoi drill-uri pentru footwork intre conuri, jaloane, scăriţa, aici accentuându-se foarte mult footwork-ul. Apoi echipa se împarte în două: offense şi deffense şi încep drill-urile specifice poziţiei. Apoi se exersează separat playbook-ul deffense într-o parte şi offense în alta, iar la sfârşitul antrenamentelor se exersează tot playbook-ul atât offense cât şi deffense într-un mic scrimmage.

Cum te-ai acomodat cu noua echipă? Au fost primitori francezii?

Da, francezii au fost foarte primitori, antrenorii ne-au prezentat echipei pe mine şi cei doi canadieni ca şi importurile echipei. Am făcut cunoştinţă cu toată lumea, ni s-a urat bun venit în familia Iron Mask şi asta a fost.

Te-ai obişnuit cu diferenţa de nivel dintre fotbalul american românesc şi francez?

Este un nivel foarte mare. Sincer, nu mă aşteptam să găsesc nişte atleți aşa buni, bine pregătiţi şi dedicaţi ca aici, dar ştii cum se spune, omul se poate adapta la orice.

Share With:
Rate This Article
Discuții