HomeJucătoriTeo Lupaș, orădeanul de la Debrecen Gladiators

Teo Lupaș, orădeanul de la Debrecen Gladiators

teo lupas 2

Am avut ocazia să mă întâlnesc cu Teo Lupaş la amicalul organzat de Debrecen Gladiators în compania celor de la Mureş Monsters, în scurta călătorie a celor de la Monsters prin Ungaria. Mi-am adus aminte de Teo de la CNFA 2014, când a jucat alături de Baia Mare Miners.

Actualmente face parte din echipa de fotbal american din Debrecen împreună cu alţi doi colegi de la Oradea Stars şi a avut amabilitatea să îmi povestească despre parcursul lui prin fotbalul american şi despre ce înseamnă să joci pentru Debrecen Gladiators.

Teo este născut în Oradea, are 30 de ani, este controlor de trafic aerian la Aeroportul Oradea şi a practicat, înainte de fotbal american, rugby şi paraşutism.

Cum ai ajuns să te implici în fotbalul american?

Am ajuns să mă implic în fotbalul american din pură dorinţă de a practica un sport de echipă. Înainte am jucat rugby la echipa din Oradea, dar după ce am suferit o ruptură de ligamente încrucişate în 2008, într-un meci amical şi o fisură cu tasare de vertebra în 2009 la un salt cu paraşuta, am fost nevoit să renunţ pentru că ei încercau să meargă pe performanţă şi jucau în prima ligă din Ungaria. Accidentările nu îmi permiteau să ţin pasul cu ei şi nici nu voiam să risc să mi se agraveze.

Am tras oleacă de recuperare şi m-am axat mai mult pe paraşutism în perioada 2010-2012. În 2012 am văzut pe undeva pe Facebook că băieţii de la Oradea Stars fac recrutări aşa că m-am dus la ei la antrenament. M-am antrenat cu ei şi am încercat să punem pe picioare o echipă la Oradea dar nu ne-a prea ieşit. În 2014 a fost o tentativă de colaborare cu băieţii de la Baia Mare Miners ca să jucăm în campionatul românesc, dar nu a avut succesul dorit.

Pe ce poziţie te-ai specializat?

Cum am jucat înainte rugby ca aripă, am mers pe poziţia cea mai asemănătoare în fotbalul american aşa că la Stars mă antrenam că WR\CB şi FS. De când joc la Gladiators, joc corner back şi am jucat vreo 2 meciuri ca outside linebacker.

Eşti singurul care joacă pentru Gladiators?

Suntem 3 de la Oradea Stars care jucăm pentru Gladiators. Eu, Sorin Emil Bradea ca Lineman şi Ionuţ Andrei Balint ca Tight End.

Cum ai ajuns să joci pentru Debrecen Gladiators?

În 2015 Sorin Bradea de la noi din echipă, care iniţial a mai jucat şi la Bekescsaba, a vorbit cu băieţii de la Gladiators şi ne-a spus celor care am mai rămas din Stars că băieţii ne primesc dacă vrem să mergem să ne antrenăm şi să jucăm cu ei. Oradea Stars se cam dizolvase şi am rămas 3 băieţi care am acceptat invitaţia celor de la Debrecen: să mergem să ne antrenăm cu ei. Ne-am integrat în echipă şi am acceptat să ne legitimăm la ei şi să ne înscriem în campionatul maghiar.

De ce nu joci în campionatul românesc?

După cum spuneam, Oradea Stars s-a dizolvat că echipă şi celelalte echipe din România sunt destul de departe de Oradea în comparaţie cu Debrecen. Ar fi destul de complicat să fac deplasarea pentru antrenamente şi meciuri. Debrecen e la 60 de km de Oradea, Timişoara şi Cluj sunt la peste 150 km.

Ce poţi să-mi povesteşti despre campionatul unguresc?

Momentan Gladiators joacă în cele 2 divizii de amatori, Divizia I şi Divizia a II-a. Toţi trei jucăm în ambele divizii. Mai este HFL care e campionatul profesionist.

În Divizia a II-a sunt 2 grupe de câte 6 echipe. se joacă pe sistemul fiecare cu fiecare în grupele respective după care se joacă sferturi de finală, semifinale şi finală. Merg în payoff primele 4 din fiecare grupă.

În Divizia I sunt 5 echipe. Se joacă pe sistemul fiecare cu fiecare după care a 5-a clasată e eliminată şi primele 4 joacă iar fiecare cu fiecare după care se joacă finală între primele 2 clasate.

Anul acesta, Debrecen Gladiators se află pe locul al 2-lea în Divizia a II-a, după etapa a doua, cu o victorie şi o înfrângere iar in Divizia I suntem pe ultimul loc, cu două înfrângeri. Avem ceva probleme cu ofensiva în acest sezon.

Cum decurg antrenamentele la un club sportiv de fotbal american unguresc?

La Gladiators facem antrenamente cu echipa de 2 ori pe săptămână. În rest majoritatea fac antrenament personal, sală şi alte activităţi. Fiind echipă de amatori e puţin mai complicat să ne adunăm toţi mai des. Antrenamentele decurg normal, cu încălzire iniţial, după care antrenament pe grup ori specializate şi la sfârşit un joc antrenament de aprox 30-45 de minute pentru exersarea rutelor şi schemelor de joc. Antrenamentele durează în medie cam 2 ore.

Cum decurge delegarea la meciuri şi rotaţia pe poziţii în timpul meciului?

În general, înainte de meciuri se face o listă cu cei care pot veni la meci după care se face un depth chart cu fiecare jucător pe ce poziţie va juca atât în ofensivă cât şi în defensivă şi în special team. Ordinea pe listă este şi cea de prioritate, primul fiind titularul şi ceilalţi de sub fiind rezerve pe acea poziţie. Rotaţia în timpul meciului o face antrenorul de defensivă şi ofensiva, iar la special teams ne vorbim cei care împărţim o anumită poziţie în funcţie de cât de obosiţi sau juliţi suntem.

Share With:
Rate This Article