HomeJucătoriUn român în liga I a Marii Britanii

Un român în liga I a Marii Britanii

Mihnea Săvuică a participat la primele antrenamente ale Bucharest Warriors la vârsta de 15 ani, ajungând safety şi back-up QB pentru cea mai veche echipă din fotbalul american românesc. În toamna anului trecut, la 19 ani, s-a mutat în Anglia pentru a studia în cadrul facultăţii de actorie A.L.R.A. (Academy of Live and Recorded Arts).

Pasiunea pentru fotbal american l-a îndemnat să găsească şi acolo o echipă, neputând rata ocazia de a juca într-unul din cele mai puternice campionate de fotbal american din Europa. Lancashire Wolverines i s-a părut cea mai potrivită alegere iar actualmente şi-a preluat rolurile de la Bucharest Warriors acolo, jucând în continuare QB şi safety.

Mihnea a participat alături de Bucharest Warriors la ediţiile 2013 şi 2014 ale Campionatului Naţional de Fotbal American, echipa ajungând în ambele ediţii pe locul al IV-lea în clasamentul final.

Ce te-a îndemnat să te apuci de fotbal american?

Am ales fotbalul american întrucât mă pasiona de ceva vreme. La 12 ani am început să joc NFL Street V3 pe PS2 după care am început să mă uit la NFL. În clasa a IX-a, la 15 ani, un profesor american a înfiinţat un club de flag la mine la liceu. Am practicat flag timp de 6 luni după care am decis că vreau să joc full pads şi astfel am început antrenamentele la Bucharest Warriors.

De ce ai ales Bucharest Warriors?

Când m-am decis să joc full pads am căutat pe Google “fotbal american Bucuresti” şi primul rezultat a fost Bucharest Warriors. Am citit unde şi la ce oră se ţin antrenamentele şi m-am dus la teren. După un prim antrenament şi o discuţie cu antrenorul de pe vreme aceea, Rob Pewtress, am început să vin în fiecare week-end.

Cum te-ai integrat într-un grup cu o medie de vârstă puţin peste vârsta ta?

La început a fost mai greu întrucât eram rookie şi nu prea cunoşteam sportul. Însă odată cu trecerea timpului, a antrenamentelor şi mai ales a deplasărilor, vârsta nu a mai fost relevantă. De asemenea, am avut mereu un prieten care să mă ajute să mă integrez şi care a avut mereu grijă de mine şi acela a fost Răzvan Matache. După primul sezon am ajuns să mă simt ca într-o familie cu mulţi fraţi mai mari.

Cum ai ajuns să iei legătura cu Lancashire Academy of American Football?

Ştiam că mă voi muta în Wigan pentru a face facultatea de actorie. Am început să caut pe Google şi Facebook echipe din zona mea şi am găsit cam 20 pe o rază de 100 km. Am început să vorbesc cu jucători şi antrenori de la mai multe echipe şi să mă uit la videouri cu meciurile lor.

În cele din urmă am ales Lancashire Wolverines (parte din Lancashire Academy of American Football) întrucât sunt în divizia 1 de fotbal american din UK şi anul trecut au luat locul 3 pe ţară. I-am contactat pe Facebook, pe o pagină specială de recrutare, am început să vorbesc cu head coach-ul şi astfel am intrat în legătură cu ei.

Pe ce poziţie joci/te antrenezi acolo?

După 3 rookie training camps, head coach-ul ne a spus că ne va lăsa să ne alegem o poziţie şi că una va fi recomandată de el. Fiecare jucător trebuie să joace minim 2 poziţii. Eu mi-am ales safety iar el mi-a recomandat QB şi de atunci mă antrenez pe aceste 2 poziţii.

Cum se desfăşoară antrenamentele acolo?

Antrenamentele sunt de 2 ori pe săptămână, unul teoretic, miercurea şi unul practic, duminică. Este doar un antrenament practic de 3 – 4 ore întrucât în restul săptămânii trebuie să mergi la sală şi să faci antrenament individual.

Antrenamentele încep cu o încălzire dinamică de 10 minute urmată de 2 ore de skill position. Se pune accent pe drill-uri specifice poziţiei. Ultima parte a antrenamentului constă într-un scrimmage în care la fiecare 3 play-uri se schimbă majoritatea jucătorilor, roster-ul fiind de 70 de persoane.

Cum este colectivul? Care este pregătirea staff-ului de antrenori?

Colectivul este variat, de la 18 la 30 ani, fiind format din foarte multe etnii. Sunt foarte prietenoşi şi deschişi, gata oricând să sară în ajutor. De asemenea, sunt foarte bine antrenaţi întrucât majoritatea joacă de la vârsta de 12-14 ani, ei oprindu-se pe la 30, considerând că devine prea periculos să mai joci după acea vârstă. Pe cât de glumeţi sunt la încălzire şi în afara terenului, pe atât de răi şi duri sunt pe teren. Vorbesc puţin, lovesc mult şi execută fără oprire. Nu se menajează deloc şi consideră fiecare play ca fiind ultimul iar această mentalitate îi face să joace foarte dur.

Fiecare poziţie are un antrenor specific, unele având chiar 2. Toţi antrenorii sunt foşti jucători cu minim 20 de ani de experienţă. Unul dintre ei a terminat facultatea în S.U.A. şi a fost jucător şi coach acolo. Head coach-ul este considerat al doilea cel mai bun din ţară. A jucat de la vârsta de 7 ani şi acum are 39. A antrenat până acum 11 generaţii.

Care sunt următorii paşi pe care ţi-ai propus să-i urmezi în plan sportiv?

Pe plan sportiv mi-am propus să câştig Brit Bowl alături de Lancashire Wolverines, să ajung în echipa naţională a Angliei, England Lions şi nu în ultimul rând să fiu propus pentru I.F.A.F. World Team.

Sursă foto: Mihnea Săvuică

Share With:
Rate This Article
Discuții